Târgul Meşterilor Populari a fost deschis pe Pietonalul Unirii. Deschiderea evenimentului întreruptă. Vezi de ce!

targul mesterilor-20Circa 60 de meşteri populari din judeţul Botoşani şi din țară sunt prezenţi în aceste zile la Târgul Meşteşugarilor, organizat de Centrul de Creație în colaborare cu Consiliul Județean şi Primăria Botoșani, pe Pietonalul Unirii.

Spre deosebire de anii anteriori, meșterii cu produse tradiționale românești au fost mutați în apropierea cinematografului Unirea, iar, tot ca o noutate, în apropierea Bisericii Cuvioasa Parascheva, au fost primiți și comercianți ambulanți de antichități sau care vând cărți vechi.

Deschiderea Târgului Meșterilor Populari la care participă cei aproximativ 60 de artiști populari din cele mai reprezentative zone etnografice ale țării a avut loc în jurul orei 13.00, la eveniment luând parte, în afară de organizatori, directorul Centrului de Creație, Aurel Melniciuc, referentul etnolog al aceleași instituții, Margareta Mihalache, și vicepreședintele CJ Botoșani, Cristian Achiței, viceprimarii, Cosmin Andrei și Cătălina Lupașcu, directul Direcției pentru Cultură Botoșani, Dănuț Huțu.

targul mesterilor-14like facebookEvenimentul de deschidere  a fost întrerupt pentru câteva minute de cortegiul înmormântării soţiei chirurgului Alexandru Jakab, care a trecut fix prin spatele oficialităților prezente.  Discursurile inaugurale au fost reluate după o scurtă  pauză chiar dacă șirul de persoane prezente la ultimul drum al Laurei Jakab nu se încheiase.Momentul discursurilor s-a încheiat cu înmânarea diplomelor pentru meșterii populari și ruperea colacului tradițional. Acesta a fost rupt prima data de vicepreședintele CJ Botoșani, Cristian Achiței.

La Târgul Meșterilor Populari sunt prezenți artiști din Botoșani, Suceava, Neamț, Bistrița, Argeș, Harghita și cei care doresc să-și procure obiecte tradiționale românești o pot face de vineri pînă duminica inclusiv. La tîrg se pot găsi covoare țesute, împletituri din sfoară și lemn, costume populare, opinci, icoane pe sticle și lemn, ouă încondeiate, păpuși tradiționale, împletituri din nuiele etc.

„Ediția din acest an atrage prin acuratețe. În acest an a existat  mai multa pregătire din partea meșterilor legata de costumul popular si s-a pus un accent deosebit pe meșteșugul tradițional, și mai puțin pe mestesugurile derivate sau de cele care țin de arta decorativă„, a spus Margareta Mihalache, referent etnolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *