Cutremur resimţit la Botoşani

cutremurCel mai mare cutremur resimţit în România, în ultimii patru ani, s-a propagat până în Botoşani. Cutremurul s-a produs duminică dimineaţă la ora 4.37 în judeţul Vrancea, la o adâncime de 130 de kilometri având o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter Ultimul cutremur de o asemenea anvergură a avut loc în 25 aprilie 2009, când a fost măsurat la 5,7 grade pe scare Richter.

În Botoşani seismul a fost simţit, în special, de botoşănenii care  locuiesc la etajele superioare.

 

M-am trezit dimineaţă, iar mobila se mişca„, a spus un botoşănean care locuieşte la etajul patru, pe Octav Onicescu.

Pe lângă Botoşani, cutermurul a fost resimţit şi în Iaşi, Bucureşti, Braşov, Piteşti şi Slobozia.  Cutremurul a avut o replică, la câteva ore de la producere, de 2,7 grade pe scara Richter.

Cutremurul nu a produs pagube, specialiştii menţionând că nu are nici o legătură cu activitatea seismică din judeţul Galaţi, unde în câteva săptămâni s-au produs peste 30 de cutremure de magnitudine mică.

Conducerea Institutului Naţional de Fizică a Pământului a menţionat că anul 2013 va fi unul cu activitate seismică intensă, însă cutremurele nu vor avea o magnitudine mare încât să producă pagube materiale sau umane.

„Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an„, a declarat, joi,Gheorghe Mărmureanu , directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului citat de Mediafax

 

 

 

One thought on “Cutremur resimţit la Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *