Traducătoarea Micaela Ghițescu și chilianul Mario Navarrete, premiați la Premiile Teiul de Aur și Teiul de Argint

 

Micaela Ghitescu, premiata cuu Teiul de Aur si Diploma in rang de Excelenta pentru Literatura

Editura Geea a găzduit, sâmbătă, cea de-a XII-a ediție a Premiilor Teiul de Aur și Teiul de Argint, manifestare dedicată poetului Mihai Eminescu. Premiile oferite de editura patronată de Elena Condrei se acordă pe mai multe categorii respectiv Literatură, Arte Vizuale, Colecții&Colecționari.

Din juriul condus de Augustin Eden au mai făcut parte profesorul universitar Dragoş Pătraşcu, artistul plastic Constantin Tofan, poetul Vasilian Doboş, scriitorul Grigore Ilisei, secretarul Societăţii de Numismatică, Mihai Cornaci şi editorul şi fondatorul acestor premii Elena Condrei.

Debutul acordării premiilor a fost un moment plin de emoţii pentru fondatoarea acestei gale prin prezența la Botoşani a Micaelei Ghiţescu, medic chirurg, dar vestit traducător din portugheză cu multe premii internaționale în acest sens, care în studenție a fost arestată în cadrul celebrului lot francez  format din profesoare și eleve de la Liceul francez, pentru întreținerea unei lungi corespondențe cu un profesor francez. Elena Condrei a ținut un discurs emoționat, dându-i chiar și lacrimile, despre ce a însemnat pentru cultura română personalitatea deținătoarei Teiului de Aur și a Diplomei în rang de Excelență la secțiunea Literatură. Micaela Ghiţescu a publicat peste 80 de volume de traduceri în limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană și engleză pentru care a fost răsplătită de-a lungul timpului cu numeroase premii. Aceasta a fost premiată la Botoșani cu ocazia celei de a 12-a ediții a Premiilor Teiul de Aur și Teiul de Argint cu diploma în rang de excelență și medalia Teiul de Aur.

Tot la secțiunea Literatură au mai fost premiația  cu diplomă și medalia Teiul de Aur Ioan Țicalo, născut în satul Sinăuții de jos comuna Mihăileni din județul Botoșani, autor a nu mai puțin de 13 volume din care „Poetica instrumentelor muzicale în poezia eminesciană”, „Mihai Eminescu-poetul neamuluui românesc” și „Dor in conceptia lui Eminescu” dedicate poetului Mihai Eminescu. Cel de-al treilea premiu, Diplomă și medalia Teiul de Argint a revenit lui Mario Castro Navarrete din Chile, cunoscut pentru implicarea și promovarea operei eminesciene în țara sa.

La secțiunea Arte vizuale Diploma și medalia de Aur a revenit Lilianei Gonceariuc din Iași pentru activitatea sa și o expoziție de tablouri pe care cei prezenți la evenimentul de sâmbătă au putut s-o urmărească. Tot la această secțiune  s-au mai acordat Diploma și medalia Teiul de Argint lui Nicolai Mihăilă din Iași de asemenea pentru activitatea sa și pentru expoziția de lucrări expuse cu această ocazie.

La secțiunea Colecții&Colecționari a fost un singur câștigător aceste primind Diploma și Teiul de Argint, destinatarul fiin Petru Suciu din Turda pentru că nu-i scapă nimic legat de Eminescu, după cum s-a exprimat unul dintre vorbitori la gală premiilor Teiul de Aur și Teiul de Argint.

Pentru prima data, anul acesta, s-a adăugat o secțiune nouă, respectiv Biblioteconomia, un fel de premiu special acordat unei persoane care a realizat ceva deosebit purtînd numele poetului, dar dintr-un alt domeniu de activitate decît cele unde deja s-au acordat premii. „Avem un obicei să recunoaștem activitatea unor persoane din alte domenii decât cele cuprinse în secțiunile noastre, am premiat din gazetări, din cu totul alte domenii. Anul acesta avem ceva nou, recompensăm munca unui truditor al bibliotecii, al cărților”, a spus Elena Condrei.

Premiul Diploma și medalia Teiul de Argint au revenit Rozaliei Barta din Oradea pentru realizarea unui site care cuprinde afișe cu manifestări dedicate lui Eminescu din țară și din străinătate. Aceasta a dedicat premiul fostului director al Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” din Oradea,regretatul profesor Constantin Mălinași, considerînd că s-a implicat în realizarea acestei activități ca un omagiu adus acestuia.  Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic inspirat de opera lui Eminescu coordonat de profesoara Mihaela Mihalachi Budeanu.

One thought on “Traducătoarea Micaela Ghițescu și chilianul Mario Navarrete, premiați la Premiile Teiul de Aur și Teiul de Argint

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *