Legea Arhivelor Naţionale a fost adoptată

Cristian Roman
Cristian Roman

Legea Arhivelor Naţionale a fost adoptată marţi în Camera Deputaţilor în forma finală.

Adoptarea noii Legi a Arhivelor Naţionale este una de maxim interes pentru peste 20 de mii de persoane, numai la nivelul judeţului Botoşani. Astfel se creează cadrul juridic pentru administrarea, în regim de operatori privaţi, a arhivelor unităţilor economice de stat, acum lichidate, de unde foştii angajaţi se luptă de ani buni să obţină adeverinţe care să le ateste faptul că au lucrat în grupele speciale de muncă. Adeverinţele le sunt necesare pentru recalcularea pensiilor.

„În 2008, când eram în Ministerul Administraţiei, am coordonat o comisie care a lucrat la un memorandum privind Arhivele Naţionale. Acel memorandum a fost înaintat Guvernului şi a stat la baza elaborării noii legi. În calitate de prefect , am avut nenumărate întâlniri cu pensionarii pe acest subiect. Am avut o colaborare permanentă şi cu fostul şef al Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu, pe care l-am adus chiar la Botoşani pentru a găsi eventuale soluţii. Legea Arhivelor a devenit în timp o miză personală pentru mine. Asta pentru că am cunoscut cazuri de-a dreptul dramatice, pensionari bolnavi în faze terminale, care implorau să li se facă dreptate, să apuce să-şi dobândească drepturile legitime”, a declarat deputatul FC, Cristian Roman, imediat după votul final asupra Legii Arhivelor Naţionale.

Această lege a mai fost adoptată în 2011, însă a fost contestată la Curtea Constituţională de parlamentarii PNL şi PSD.

În sesizarea adresată Curţii s-au invocat motive procedurale, respectiv diferenţe majore dintre forma adoptată în Senat şi cea votată în Camera Deputaţilor, considerându-se astfel că s-a încălcat principiile bicameralismului.

Totodată, contestatarii au emis ipoteza că retrocedarea registrelor cultelor religioase ar deschide calea spre alte revendicări şi că documentele retrocedate vor avea regim juridic neclar. Aceasta deşi registrele confesionale ale cultelor religioase au fost preluate forţat în 1950 de către oficiile de stare civilă, cu titlu de evidenţă a persoanei, fiind ulterior transferate, potrivit Decretului 472 din 1971, Arhivelor Naţionale.

„Contestarea legii la Curtea Constituţională, cu consecinţa amânării aplicării ei, din motive ce ţin mai mult de orgoliu politic, mi s-a părut un act de cruzime al unor parlamentari din PSD şi PNL. E bine că am văzut-o totuşi adoptată până la urmă”, a mai adăugat deputatul Cristian Roman.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de Preşedintele României şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *