Interes scăzut din partea dascălilor botoşăneni pentru funcţia de profesor mentor

Paul Bilocopetiuc, inspector scolar
Paul Bilocopetiuc, inspector scolar

Cadrele didactice botoşănene nu sunt încântate să fie profesori mentori. Luni, a fost ultima zi în care s-au depus dosarele pentru funcţia de profesor mentor, iar numărul celor înscrişi a fost sub aşteptările reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Calitatea de profesor mentor reprezintă o nouă funcţie didactică prevăzută de Legea educaţiei naţionale.

În scopul asigurării formării iniţiale şi a inserţiei profesionale a cadrelor didactice debutante, noua lege prevede efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an şcolar, de către absolvenţii care doresc să profeseze în învăţământ, stagiu realizat într-o unitate de învăţământ, în funcţia didactică corespunzătoare studiilor, sub îndrumarea unui profesor mentor. Ca urmare, se impune constituirea unui colectiv de profesori mentori la nivelul inspectoratelor şcolare, denumit Corpul profesorilor mentori.

Surprinzător, dacă în ultimele zile primeam 20-30 telefoane pe oră şi sute de mail-uri despre acest concurs, s-au înscris doar 142 de candidaţi. Motivul este că criteriile sunt destul de dure, în sensul că baremul este destul de ridicat. Sunt trei etape în ceea ce priveşte selecţia. Prima etapă este eliminatorie, unde se elimină candidaţii care nu întrunesc condiţiile precizate de metodologie, condiţii care privesc gradul didactic, specializare, vechime, calificativul foarte bine în ultimii cinci ani şi un curs de perfecţionare acreditat, realizat în ultimii cinci ani. Apoi urmează o evaluare a portofoliului „, a spus Paul Bilocopetiuc, inspector şcolar în cadrul IŞJ.

Cele mai multe cadre didactice s-au înscris la învăţământul primar, matematică, limbă română, fizică, chimie şi cei mai puţini la educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică.

Selecţia profesorilor mentori se realizează prin concurs, care se desfăşoară în mai multe etape, în perioada 15 martie-31 mai 2012, conform unui calendar stabilit şi aprobat de consiliul de administraţie al IŞJ Botoşani. Iată calendarul:

1-10 februarie: anunţarea calendarului concursului;

13-20 februarie: depunerea dosarelor (portofoliilor personale), de cãtre directorii unitãţilor şcolare, la secretariatul ISJ Botosani;

15-20 martie: anunţarea candidaturilor admise în urma evaluãrii portofoliilor;

21-22 martie: depunerea contestaţiilor cu privire la evaluarea portofoliului personal, la secretariatul IŞJ Botoşani;

23,25 martie: rezolvarea contestaţiilor, în prezenţa candidaţilor;

1 aprilie-31 mai: desfãşurarea probei practice de cãtre candidaţii admişi în urma evaluãrii portofoliilor, conform unei planificări stabilite după evaluarea portofoliilor;

 1-15 iunie: anunţarea rezultatelor selecţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *