FOTO Controale ale inspectorilor de muncă la comercianții de flori, plante și semințe și la firmele de pompe funebre din Botoșani. Ce nereguli s-au găsit!

Inspectorii de muncă botoșăneni au desfășurat un amplu control, în perioada 14-17 mai, la comercianții de flori, plante și semințelor, la agenții economici cu activități de pompe funebre, precum și la cei care dețin magazine specializate cu animale de campanie și a hranei pentru acestea.

Acțiunea de control a făcut parte dintr-o campanie națională și s-a finalizat cu avertismente și amenzi. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 22 controale. S-au dispus 19 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională (un avertisment).

Deficiența constatată în domeniul relațiilor de muncă a fost aceea că angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului”, informează printr-un comunicat Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.

In domeniul securității și sănătății în muncă, în cadrul acestei campanii, au fost efectuate controale la un număr de 22 agenți economici, din care au fost sancționați 16. Au fost constatate 28 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri, fiind aplicată o amendă în valoare de 8.000 lei și 25 avertismente.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost: fișele de instruire nu sunt însoțite de o copie a fișei de aptitudine; neîntocmirea unui plan de prevenire și protecție; neelaborarea instrucțiunilor proprii SSM; lipsă trusă sanitară de prim ajutor; fișele de instruire individual ale lucrătorilor în domeniul SSM nu sunt completate la toate rubricile; semnalizarea de securitate și/sau sănătate în muncă nu este completă (prize de energie electrică, căi de acces); angajatorul nu a luat măsuri pentru ca toți lucrătorii care manipulează mase să primească în plus o informare adecvată și informații precise cu privire la modul corect de manipulare a maselor și la riscurile la care aceștia se expun, în special dacă aceste sarcini nu sunt efectuate corect; fișele de instruire nu sunt completate la toate rubricile;semnalizare SSM incompletă; angajatorul nu a actualizat programul de instruire–testare în domeniul SSM pe anul 2024, în care să fie stabilită durata instruirii pe fiecare fază în parte și pentru instruire suplimentară”, precizează sursa citată.

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *