VIDEO A fost desemnat Fermierul Anului, la Botoșani. Premiul, acordat la Balul fermierilor

Cei mai performanți fermieri, crescători de animale au fost premiați, sâmbătă, la Balul fermierilor din Botoșani, un eveniment ajuns la a VII-a ediție.

Astfel, „Fermierul Anului 2023” a fost desemnat Adrian Sauciuc, un fermier din comuna Ungureni, care are oi din rasa Karakul.  Pe locul I s-a clasat Ionuț Agafiței, pe locul doi Marin Mărgireș, iar pe locul al treilea Giani Iordăchescu.

Aceste premii reflectă bilanțul activității desfășurate în anul 2023 și a avut loc la restaurantul Rediu, fiind organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis împreună cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți dar și Asociația Crescătorilor de Taurine.

După decernarea premiilor s-a lăsat cu o petrecere în toată regula.

 

Protest de amploare al fermierilor pe străzile din Botoșani

Un protest de amploare are loc, miercuri, pe străzile din municipiul Botoșani. Fermierii botoșăneni s-au revoltat și au mărșăluit de pe strada Împărat Traian până la sensul giratoriu de la Lebăda și de acolo la sensul giratoriu de la Dedeman.

Printre revendicările principale ale fermierilor se numără mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern, acciza la motorină, concurența neloială cu companiile care nu dețin RCA și licențe, implementarea sistemului de GPS pe camioane, taxa de drum, accesul la beneficii și fonduri europene, acordarea de tichete pentru camioane electrice și beneficii similare celor din construcții.

Printre cererile fermierilor se regăsesc și probleme legate de echivalarea categoriilor de conducere, obligativitatea înmatriculării și nu a înregistrării la primărie, obligativitatea inspecției tehnice periodice, lipsa subvențiilor, implementarea legii forței majore pentru sprijinirea fermierilor cu probleme financiare, susținerea în fața investitorilor străini și alte aspecte legislative.

Fermierii subliniază importanța unei solidarități naționale și își propun să-și facă auzite vocile pentru a obține schimbările necesare în beneficiul întregii comunități agricole.

FOTO & VIDEO Șofer de camion din Botoșani, rănit grav în accidentul mortal de vineri seară

Vești bune pentru fermierii botoșăneni. Anunțul făcut de APIA

În perioada 16 octombrie 2023 – 26 noiembrie 2023, Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plata avansului aferent Campaniei 2023 suma de 843.935.993,45 euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) + cofinanțare de la Bugetul National (BN1) și Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), pentru un număr de 662.586 de fermieri, la nivelul întregii țări.

Reamintim că în cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Ne apropiem cu pași repezi de finalul primei campanii de plăți în avans derulate în cadrul noului Plan Strategic PAC 2023-2027, care se va încheia la data de 30 noiembrie 2023. Deși provocările nu au lipsit, având în vedere elementele de noutate ale perioadei de programare 2023-2027 și necesitatea adaptărilor sistemice și procedurale, vreau să-i asigur pe fermieri că tot personalul APIA este mobilizat pentru finalizarea cu succes a acestei activități, astfel încât toți fermierii eligibili să fie autorizați la plata avansului în termenul legal. a declarat directorul general APIA, Cornel Constantin Turcescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *