Colegiul Medicilor cere măsuri de protecție pentru doctorii din Botoșani, care „se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației”

Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Botoșani cer măsuri de protecție pentru doctorii din Botoșani care se confruntă cu un val de amenințări și agresiuni verbale la adresa lor după nenorocirea care a avut loc în urmă cu peste o lună la Maternitatea Botoșani. Colegiul Medicilor își exprimă solidaritatea și susținerea față de cadrele medicale care își exercită profesia în condiții dificile și care se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației.

„Înțelegem îngrijorarea și durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienților. Cu toate acestea, este esențial să menținem respectul și înțelegerea pentru munca medicilor și a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiții de stres și resurse limitate. Pe lângă situațiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresați verbal și fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din țara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenția de a se proteja de eventuale acuzații decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate și să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite”, se precizează într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor.

Totodată, reprezentanții medicilor fac un apel la autoritățile competente, inclusiv la conducerea spitalului și la autoritățile locale, să ia măsuri concrete pentru protecția medicilor și a personalului medical.

10% dintre medici au fost agresați

Este responsabilitatea tuturor să asigurăm un mediu de lucru sigur, în care profesioniștii din sănătate pot să își exercite meseria fără teama de represalii sau violență”, precizează sursa citată.

Un studiu recent, realizat de Colegiul Medicilor din România, privind sindromul de burnout în rândul medicilor și riscul de malpraxis, indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondeți au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, cei mai expuși fiind medicii sub 35 de ani (13%). Specialitățile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie și terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) și chirurgie generală, obstetrică-ginecologie și reabilitare (11%).

Medici și asistenți agresați verbal în maternitatea din Botoșani

Medicii și asistenții sunt agresați verbal și amenințați în maternitatea din Botoșani. După tragedia Alexandrei, mămica moartă în maternitatea Botoșani, un val de ură s-a abătut asupra tuturor cadrelor medicale din județul Botoșani. Medicii  de la secția de Obstetrică și Ginecologie s-au plâns, luni, prefectului Sorin Cornilă.

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a organizat o ședință de lucru cu managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, doctorul Monica Adăscăliței, directorului medical al Spitalului Județean Mavromati, doctorul Ștefan Bercea, doctorul Maria Olaru, medic primar – sef sectie, doctorul Dorinel Șcladan – medic primar, doctorul Maria Vîntu – medic primar, doctorul Alina Brumă – medic specialist obstetrică și ginecologie și doctorul Camelia Todică – medic specialist obstetrică și ginecologie.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre activitatea secției obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, despre modul de lucru și despre modalitățile de îmbunătățire a activității din cadrul unității sanitare.

Cazurile de agresiune verbală, în creștere

Totodată, medicii au adus în discuție faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de agresiune verbală din partea pacientelor și a aparținătorilor la adresa personalului medical.

Am purtat o discuție cu o parte dintre domnii și doamnelor doctor de la Maternitatea Botoșani și cu doamna manager a spitalului județean, despre situația care s-a creat acolo ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp, sunt situații în care pacienții sau aparținătorii devin violenți, iar personalul medical primește amenințări, în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt amenințați, sunt stigmatizați. Eu i-am asigurat de sprijinul meu și i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoșani. Sunt convins că avem medici profesioniști, dedicați, cu empatie și care-și onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieși la suprafață și justiția funcționează. ” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Managerul Spitalului Județean Botoșani cere respect reciproc între medici și pacienți. „Nu spun că nu se greșește din ambele părți, dar nu toată lumea face la fel, nu toată lumea vorbește urât. Nu trebuie să generalizăm”

One thought on “Colegiul Medicilor cere măsuri de protecție pentru doctorii din Botoșani, care „se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației”

  1. Colegiul Medicilor să le CEARĂ medicilor să fie la program cele 8 ore şi să fie lângă orice pacient, atunci când acesta o solicită, nu când consideră el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *