FOTO Presa națională: Locul din România considerat Raiul Moldovei se află într-o localitate din Botoșani. Pare din altă lume, trebuie să ajungi aici măcar o dată în viaţă

Foto manastirea vorona

Țara noastră deține o mulțime de comori ”ascunse”, despre care mulți nu au auzit. Acesta este și cazul unui loc ce este considerat Raiul Moldovei. Aici ești foarte aproape de Dumnezeu și unii spun că parcă intri în altă lume odată ce ai pășit pe poartă. Iată despre ce zonă este vorba.

Locul din România care seamănă cu Raiul

Așezată în sudul județului Botoșani, între codrii bogați ai Moldovei, dincolo de Siret, după drumul ce șerpuiește prin pădure, Mănăstirea Vorona este o vatră a vieții monahale românești. Aceasta se înscrie pe pe lista celor mai vechi locașuri de cult din țară, un monument istoric ce a fost construit în secolul al XIX-lea.

Locul este de o frumusețe și liniște aparte, pe care merită să-l vezi măcar o dată în viață. Oamenii de aici spun că pare că seamănă cu Raiul, fiind situată în mijlocul pădurii, împrejmuită de copaci.

A fost ridicată la decizia domnitorului Mihai Sturdza

Domnitorul Mihai Sturdza a fost cel care a decis să se construiască lăcașul de cult, dar încă din secolul al XVI-lea a fost ridicat un schit de lemn de către niște călugări. Acesta este cunoscut astăzi ca ”Sihăstria din Poiana Voronei” și se află în apropierea mănăstirii propriu-zise.

foto manastirea vorona

Cu ajutoriul prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu aciastă sfintă Monastire Vorona sau început la anii 1600 de către părinții ruși veniți din Rosia făcând o biserică de lemn dând și odoară și cumpărând carte de moșie Icușenii apoi a doilea ctitori sânt hatmanul Ilie Jora cu soția sa Fteofana care încă au dăruit o parte de moșie.

Iară la anul 1869 dumnealor vornicu Iorgu Vărnav Litianu cu sora dumisalei schimonahia Evpracsia Vărnav și soția lui Anastasia au acoperit aciastă biserică cu tiniche și tot cu a dumnealui cheltuială o au zugrăvit și înlăuntru pre cum și au ferăcat icoana Sfintului Nicolai cu argint din catapetazmă de ceie mari împărătescă, anul 1870 ghenarie 14.”, scrie în atestatul mănăstirii.

Aici s-au mai construit alte două biserici, una de zid și una pentru cimitir. Din anul 1968, mănăstirea este locuită de maici și poartă hramul Nașterea Maicii Domnului. Astfel, astăzi, Mănăstirea Vorona este formată dintr-un ansamblu de mai multe elemente: Biserica Nașterea Maicii Domnului, Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sf. Ierarh Nicolae.

Cum a ajuns să fie loc de pelerinaj pentru mii de oameni

foto manastirea vorona

Unul dintre motivele pentru care mănăstirea Vorona din Botoșani a devenit un loc de pelerinaj atât de important este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că a făcut numeroase minuni de-a lungul vremii. Totodată, aici se mai află și moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care atrag mulți credincioși.

De altfel, în trecut, lăcașul de cult a avut un dublu scop: atât duhovnicesc, cât și social, mai ales în timpul Primului Război Mondial. Aici venea și se adăposteau tinerii din zona Munteniei care fugeau din calea războiului. Aici nu numai că au găsit un loc sigur unde să trăiască în liniște și pace, dar călugării au avut grijă să se ocupe și de educația lor, învățându-i carte, scrie Playtech Stiri.

Veste bună pentru botoșăneni! O nouă rută pe Aeroportul de la Salcea. Vezi spre ce destinație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *