Veste bună pentru proprietarii de terenuri agricole. Vor face gratuit succesiunea la primărie

tractor la arat, stiri, botosani, apia, agriculturaVeste bună pentru proprietarii de terenuri agricole. Vor face gratuit succesiunea la primărie. Un nou proiect de lege privind succesiunea, categorie în care intră și terenurile agricole, se află în procedura parlamentară. Dacă documentul legislativ va primi vot favorabil din partea Executivului, atunci moștenitorii vor putea realiza succesiunea la primărie, complet gratuit, fără să plătească taxe, scrie mediaflux.

Noul ministru al Agriculturii, deputatul Florin Barbu, este inițiatorul acestui proiect de lege prin care se se dorește ca procesul de succesiune să fie gratuit şi simplificat.

Oficialul a explicat că această lege a luat naștere din nevoia și din dorința de a continua și finaliza procedurile de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România.

„Este un prim pas. Ideea mi-a venit din teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulți oameni în zona de sud. Și vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează.

Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027. Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor”, a spus Florin Barbu.

În prezent, proiectul de lege se află în stadiul de analiză și dezbatere la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Pentru a fi adoptat și a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin votul Parlamentului. După ce a fost aprobat de Parlament, proiectul va fi trimis către președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.

Și cadastru gratuit

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat, în primele șapte luni ale anului 2023, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 29 de comune. Până în prezent, ANCPI a înregistrat în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, imobilele din 197 de localități și 22.634 de sectoare cadastrale, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

ANCPI, instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fără costuri pentru cetățeni, în 2.395 de unități administrativ-teritoriale (UAT), reprezentând 80% din totalul de 3.181.

Suprafața pentru care urmează să fie deschise noi cărți funciare este de aproximativ 7 milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Dintre cele 197 de localități în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 76 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *