Cine poate face test gratuit pentru coronavirus în România

Autoritatile au transmis joi, 15 octombrie 2020, ca pana la aceasta data, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Si tot pana acum, la nivel national, au fost facute peste 2,7 milioane de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Cele mai multe sunt incluse in programul national pentru testare, decontat de Guvern, scrie ziare.com.
Astfel, pot fi testati gratuit, la orice centru de testare, de stat sau privat, aflat in lista Ministerului Sanatatii, toate persoanele care fac subiectul unei anchete epidemiologice. Conform rapoartelor transmise de Grupul de Comunicare Srategica, la fiecare 24 de ore se fac zeci de mii de teste. Aproximativ jumatate din numarul acestora sunt teste facute la cerere. Adica sunt solicitate de cetateni care vor sa calatoreasca in diverse state care impun obligativitatea rezultatului negativ. Unele dintre aceste teste pot fi facut si de companii care-si testeaza angajatii, fara ca acestia sa faca parte din anchete epidemiologice.

Daca te simti rau si ai simptome de coronavirus, cel mai bine ar fi sa suni la medicul de familie. Veti decide impreuna ce este de facut. Te va indruma, cel mai probabil, sa suni la 112. Personalul de la ambulanta va veni la domiciliu, iti va face o evaluare si va decide daca trebuie sa te duca la spital. Iti va face si un test de coronavirus.
DSP iti poate spune ca este necesar sa mergi sa te testezi intr-un centru agreat de Ministerul Sanatatii. Vei face o programare si vei merge acolo, in cazul in care poti. Acest test este gratuit atat timp cat faci parte din ancheta epidemiologica.

Daca ajungi la spital, pentru ca ai simptome de coronavirus, vei fi acolo testat gratuit.

Vei fi testat la spital si in cazul in care trebuie sa iti faci anumite investigatii medicale de urgenta, iar medicii au suspiciuni cu privire la infectarea cu SARS-COV-2.

Daca ai simptome de infectie si suspectezi ca esti pozitiv, insa nu faci parte din vreo ancheta epidemiologica, poti sa ceri un test la laboratoarele care fac astfel de teste, insa va fi contra cost.

Cine se testeaza gratuit, in Romania

Institutul National de Sanatate Publica a actualizat miercuri, 14 octombrie 2020, recomandarile de prioritizare a testarii pentru COVID-19 si criteriile pentru initierea testarii.

INSP transmite ca o confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de
prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si
clinice relevante.

Iata cine are prioritate la testare, conform recomandarii de prioritizare a INSP

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definitiei de caz;

2. Contacti directi simptomatici ai cazurilor confirmate;

3. Pacienti cu maximum 48 de ore inainte de procedura de transplant
(asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant – doua teste la 24 de ore interval;

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se
deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare
doua saptamani;

5. Pacienti asimptomatici cu imunosupresie in contextul bolii sau indusa
medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea in spital;

In acest context, termenul de imunosupresie se refera la: chemoterapia citotoxica, agenti biologici cu actiune prelungita, imunoterapie celulara si doze mari de glucocorticoizi, conform ghidului Societatii Americane de Boli Infectioase.

6. Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie si/sau
radioterapie:

– Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;

– Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de radioterapie – inainte de
prima sedinta si apoi la 14 zile, pana la terminarea curei;

7. Pacienti oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore inaintea interventiei/manoperei;

Referitor la punctele 5., 6. si 7., in cazul pacientilor copii care se interneaza cu insotitor, se testeaza si insotitorul.

8. Pacienti hemodializati asimptomatici – de doua ori pe luna;
– Pacienti hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, 2 testari la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade acestia vor fi dializati in sesiuni separate de restul pacientilor;

9. Pacienti hemodializati simptomatici;

10.Persoane institutionalizate asimptomatice – de doua ori pe luna;

11.Personalul de ingrijire din centre rezidentiale – saptamanal;

12.Gravidele asimptomatice care se afla in carantina / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – in ziua 14, daca nu au devenit simptomatice;

13.Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, in a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

In acest caz, potrivit INSP, „in perioada imediata contactului posibil infectant si pana la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar si auxiliar isi va desfasura activitatea cu respectarea masurilor de protectie standard”.

Cazurile pozitive simptomatice sau asimptomatice din randul personalului sanitar vor respecta procedurile de izolare impuse si pentru restul persoanelor infectate.

Modificarea contextului epidemiologic poate duce la revizuirea acestor recomandari.

Unitatile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical si/sau pacienti prin tehnici de RT-PCR, suplimentar fata de aceste recomandari, care pot fi realizate cu resurse proprii, in laboratoarele pe care le detin sau in alte laboratoare. Ministerele cu retea sanitara proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, in functie de specificul activitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *