Storcătoare de fructe: prin ce se diferențiază de blendere sau tocătoare?

Auzim adesea de storcătoare de fructe, dar foarte mulți dintre noi nu facem foarte bine diferența dintre blendere, roboți de bucătărie, tocătoare și storcătoare de fructe. Un storcător de fructe este un aparat proiectat special pentru a extrage sucul din toate tipurile de fructe și legume. Deși pare similar în multe privințe cu un blender sau cu un tocător, adevărul este că există și foarte multe diferențe între acestea.

Fără cuțite, fără căldură, fără oxidare

În timp ce blenderele extrag sucul prin intermediul unor cuțite care funcționează la viteze mari, storcătoarele de fructe nu folosesc cuțite și nici nu funcționează la viteze mari, pentru a păstra toată savoarea și calitatea sucului rezultat. Cuțitele unui blender se încălzesc și acest lucru distruge o parte din nutrienții fructelor și a sucurilor rezultate, ceea ce nu se întâmplă la storcătoare de fructe.

La majoritatea storcătoarelor de fructe, separarea sucului de pulpa fructelor sau legumelor se face prin presare, nu prin măcinare, tăiere sau mărunțire. Astfel, se evită oxidarea lichidelor rezultate, așa cum se întâmplă la blendere sau roboți clasici de bucătărie.

Dacă ești o persoană care are grijă de alimentația sa, nu mai trebuie să-ți pomenim de multiplele beneficii oferite de sucurile naturale de fructe și legume. Există în prezent o varietate uriașă de aparate electrocasnice care pot obține sucuri din fructe, dar calitatea lichidelor depinde de felul în care sunt obținute.

Smoothie-uri sau sucuri?

Blenderele, tocătoarele și roboții de bucătărie extrag sucul printr-un proces de centrifugare la viteze mari, între 6000 și 13.000 de rotații pe minut, mărunțind foarte fin alimentele și obținând astfel un suc pe care-l trec ulterior printr-un filtru. Principala problemă a acestor metode este că, din cauza vitezelor mari ale cuțitelor, acestea se încing și căldura astfel rezultată distruge o parte din enzimele și vitaminele din alimente.

În schimb, storcătoarele de fructe lucrează la viteze mult mai mici, printr-o metodă suavă, care evită oxidarea și încălzirea, ceea ce face ca sucurile să păstreze toată aroma fructelor sau legumelor, precum și un gust mai bun, care să reziste timp de 24-36 de ore.

E adevărat, cu un blender poți obține smoothie-uri sau sucuri dintr-o mulțime de ingrediente, chiar și fructe cu coajă tare, precum nuci, alune sau migdale. În schimb, la storcătoare de fructe poți folosi doar fructe și legume deja bogate în sucuri, care pot fi ușor extrase „la rece”. La blender obții un produs mai bogat în fibre, deci mai sățios și mai hrănitor, dar cele mai multe vitamine le obții doar prin separarea sucurilor la rece în storcătoare de fructe.

Indiferent de ceea ce ajungi să alegi, te vei înscrie pe un curs al unei vieți mult mai sănătoase. Smoothie-urile și sucurile pot fi înlocuitori excelenți ai momentelor în care dorești să ronțăi câte ceva. Cum ronțăitul rareori presupune consumarea de alimente sau preparate sănătoase, un storcător de fructe sau un blender este cea mai bună recomandare pe care o putem face pentru cei care au în vedere o alimentație mult mai bună. Tu ce alegi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *