Un om de afaceri din Botoşani investeşte milioane de euro în reabilitarea unui cazino

Cazino Vatra Dornei in 2011Un om de afaceri din Botoşani va investi o sumă foarte mare de bani într-un proiect care vizează reabilitarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Moldova, Cazinoul din Vatra Dornei.

Iulian Berescu, cel care a vândut benzinăriile Romtranspetrol către Socar, a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de reconstrucţie a cazinoului- monument istoric.

like facebookBerescu, care a obţinut imobilul pentru o perioadă de 49 de ani, prin concesiune de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a angajat specialişti din Cluj şi Bucureşti pentru întocmirea proiectului. El speră ca proiectul să fie gata până la sfârşitul acestui an, iar lucrările efective de reconstrucţie a cazinoului să înceapă în primăvara anului viitor.

Cazino Vatra Dornei in 1916„Clădirea trebuie refăcută aşa cum a fost. Acum ea e epavă curată. Noi va trebui să o refacem aşa cum a fost. Trebuie să mergem la Viena să obţinem schiţa veche a clădirii”, a declarat, pentru BotosaniNews, Iulian Berescu.

Omul de afaceri botoşănean nu poate estima exact costurile de refacerea cazinoului din Vatra Dornei, însă crede că acestea vor depăşi cinci milioane de lei.

Nici destinaţia finală a imobilului nu este încă cunoscută. El ia în calcul şi crearea unei săli de spectacole, a unui spaţiu expoziţional, dar şi a unor spaţii comerciale, însă spune că este posibil să fie găsit şi un partener extern care să opteze pentru o altă destinaţie.

Decizia construirii cazinoului de la Vatra Dornei a fost după ce primarul localităţii, Vasile Deac (1875-1902), a intervenit la împăratul Franz Joseph al Austriei. În timpul audienței, primarul l-a convins pe monarh de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi.

Terenul pe care s-a construit clădirea se afla în proprietate comunală și era acoperit de păduri, care au fost defrișate. O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul Franz Joseph, iar o altă parte au fost împrumutați printr-o bancă vieneză. Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Clădirea cazinoului a fost inaugurată în mod oficial la 10 iulie 1899.

Tranzacţie imobiliară impresionantă în Suceava reuşită de un om de afaceri botoşănean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *