Tată şi fiu, într-un concert simfonic, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

concert filarmonica botosani de craciunVineri, 5 decembrie 2014, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solişti:
MIHAELA MANEA, pian
VLADISLAV SECIKIN, violă

like facebookÎn program:

L. van Beethoven: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 4, în sol major, op. 58
Allegro moderato
Andante con moto
Rondo: Vivace

P a u z ă

Fr. Schubert: Simfonia a VIII-a, în si minor – Neterminata
Allegro moderato
Andante con moto

C. Saint-Saëns: Concertul pentru violoncel şi orchestră nr. 1, în la minor, op. 33
Allegro non troppo
Allegretto con moto
Un poco meno mosso

MIHAIL SECIKIN

– dirijor –

S-a născut în anul 1943, în oraşul Harkov din Ucraina. Iniţial s-a pregătit să devină şi a activat chiar ca pianist concertist; a început studiul pianului cu o soră a celebrului Vladimir Horovitz; în anul 1967 câştigă laurii unui concurs republican de pian, la Kiev, după care urmează o perioadă de activitate solistică susţinută de-a lungul şi de-a latul fostei U.R.S.S. În paralel, în anul 1972, absolvă cursul de dirijat orchestră la Conservatorul din Kiev, clasa maestrului Kanerstein, iar în anul 1975 îşi susţine şi aspirantura sub îndrumarea cunoscutului dirijor ucrainean, Stepan Turceak.
Îşi începe cariera dirijorală ca angajat al Orchestrei Simfonice din Zaporojie (1976-1978); continuă ca dirijor permanent al Teatrului de Operă din Doneţk (1978-1988). În anul 1988 se stabileşte în Republica Moldova, la Chişinău, unde desfăşoară o activitate complexă: dirijor permanent al Operei Naţionale, dirijor al Filarmonicii şi al Orchestrei de Cameră din acelaşi oraş (Chişinău); concomitent cu activitatea dirijorală, susţine şi o intensă activitate didactică, ca profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
Pentru activitatea sa artistică, în anul 1996, dirijorului Mihail Secikin i s-a acordat titlul de Maestru în Artă al Republicii Moldova.
În anul 2000 a primit şi cetăţenia română, iar din stagiunea 2001/2002 deţine şi postul de dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani, post pe care l-a ocupat până în luna septembrie 2013. Acum, maestrul Mihail Secikin s-a pensionat, trăieşte în oraşul Chişinău şi revine cu plăcere pe scena botoşăneană de fiecare dată când este invitat.

MIHAELA MANEA 

– pianistă –

S-a născut la data de 13 decembrie 1996, la Târgovişte. Este elevă în clasa a XI la Liceul de Arte Bălaşa Doamna din oraşul natal, dar studiază pianul şi cu conf. univ. dr. Corina Ibănescu de la Universitatea de Muzică Transilvania Braşov. A fost distinsă cu premii la concursurile: Lorenzo Perosi, Giuseppe Teraciano, Rovere d’Oro, Simone Delbert-Fevrier, W. A. Mozart (Târgovişte), Olimpiada Naţională de Interpretare Intrumentală. A urmat cursuri de măestrie interpretativă cu maeştrii Luciano Lanfranchi, Umberto Bategazzore, Achille Giordano, pianişti şi cadre didactice la academii de muzică italiene. Din luna august 2011 este bursieră a Fundaţiei Martin şi Adriana Sternin.
Experienţa sa interpretativă este deja impresionantă: participări la activităţile fundaţiilor Remember Enescu, Pro Piano, Martin şi Adriana Sternin; a cântat ca solistă în compania filarmonicilor din Târgovişte, Ploieşti, Braşov, Iaşi, sub bagheta unor dirijori precum Ilarion Ionescu-Galaţi, Cristian Oroşanu, Romeo Rîmbu, Iulian Rusu; în aceste ocazii, Mihaele Manea a interpretat concerte pentru pian şi orchestră de Mozart (nr. 1 şi nr. 9), Beethoven (nr. 1) şi Mendelssohn-Bartholdy (nr. 1).

 VLADISLAV SECIKIN

– violist –

S-a născut în anul 1987, în oraşul Doneţk (Ucraina), în familia dirijorului Mihail Secikin. Şi-a început studiile muzicale la Liceul Serghei Rahmaninov din Chişinău; până în clasa a IX-a a studiat vioara cu profesoara emerită Alla Guseva, iar din acel an până la terminarea liceului a studiat viola cu maestrul Boris Dubossarski. În anul 2011 a absolvit şi cursurile Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, clasa conf. univ. Vasile Andrieş. Acum el însuşi a devenit profesor de violă atât la liceu cât şi la Academia de Muzică. Concomitent, ocupă şi postul de instrumentist şef partidă în orchestra Operei din Chişinău. Este pasionat de muzica de cameră şi a cântat în mai multe astfel de formaţii, dar Vladislav Secikin a cântat şi ca solist cu orchestra filarmonicii botoşănene şi cu orchestre din Chişinău: orchestra liceului, orchestra Filarmonicii Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *