Concert de vioară, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

concert filarmonica craciun4Vineri, 14 martie 2014, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERTUL
ORCHESTREI DE COARDE
a Filarmonicii Botoşani

Dirijor: LIVIU BUIUC
Solist: FLORIN CROITORU, vioară

like facebookÎn program:

A. Vivaldi: Anotimpurile 4 Concerte pentru vioară şi orchestră, op. 8, nr. 1

– Primăvara – Concertul în mi major, op. 8, nr. 1
Allegro
Largo
Allegro

– Vara – Concertul în sol minor, op. 8, nr. 2
Allegro non molto
Adagio
Presto

– Toamna – Concertul în fa major, op. 8, nr. 3
Allegro
Adagio molto
Allegro

– Iarna – Concertul în fa minor, op. 8, nr. 4
Allegro non molto
Largo
Allegro

P a u z ă

E. Elgar: Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20
Allegro piacevole
Larghetto
Allegretto

B. Britten: Simfonia simplă, op. 4
Boisterous Bourrée: Allegro ritmico; Animato; Tempo I
Playful Pizzacato: Presto possibile pizzicato sempre; Trio: Molto pesante; Tempo I
Sentimental Sarabande: Poco lento e pesante; Poco più tranquillo; Più agitato…
Frolicsome Finale: Prestissimo con fuoco; Più presto

LIVIU BUIUC
– dirijor –

LIVIU RENÉ BUIUC s-a născut în Botoşani la data de 28 mai 1948. A studiat dirijatul cu Mircea Cristescu şi a asistat la cursurile dirijorului Franco Ferara, la Lanciano (Italia). Până în anul 1990 a activat ca violonist în orchestra Filarmonicii Botoşani; între anii 1990-1997 a fost director şi dirijor al aceleiaşi instituţii. A mai ocupat funcţiile de dirijor şi director artistic al Orchestrei Naţionale de Cameră din Chişinău, Republica Moldova (1990-1994); dirijor al Teatrului de Operă şi Balet Constanţa (1997-2004); dirijor şi director al Filarmonicii din Sibiu (2000-2002); dirijor al Filarmonicii Moldova din Iaşi (2004-2009); dirijor al Teatrului Liric Nae Leonard din Galaţi (2009-2011). A dirijat majoritatea filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, are o activitate susţinută şi în străinătate: Italia, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Elveţia, Grecia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bielorusia, Ţările Baltice, Moldova şi altele, dirijând orchestrele Filarmonicii din Minsk, Orchestra Simfonică Franz Liszt din Budapesta, Opera din Doneţk, Complesso Musicale Tarantino, Orchestra dArchi di Salerno, Orchestra Radio Chişinău, Filarmonica Chişinău etc. A realizat înregistrări audio-video pentru Raitre, Telespazio, Kelidon, Sipario, Bongiovani, Musikseminar, Teleradio Moldova, Electrecord.

Florin CROITORU
violonist şi profesor

După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa austriacă ca fiind un solist fenomenal (O. O. Nachrichten – Linz) măiestrind o tehnică perfectă (Neue Kronen Zeitung Vienna). A apărut în nenumărate recitaluri şi concerte, în numeroase ţări din Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câştigat 11 premii la diferite concursuri internaţionale de vioară, menţionând, în 1992, premiul I la concursul internaţional de vioară Fritz Kreisler de la Viena, devenind astfel primul şi până astăzi singurul violonist roman distins cu acest premiu de mare prestigiu. În completarea personalităţii sale artistice, vin de asemenea multe imprimări pe CD, precum şi difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio si televiziune din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franţa, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie şi România.
Florin a primit Diploma de Licenţă de la Academia de Muzică din Bucureşti. Profesorii săi de vioară în România, au fost (în ordine cronologică): Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, Eduard Schmieder şi Victor Danchenko.
Repertoriul şi imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum şi câteva programe rare de recital, cum ar fi Nicolo Paganini 24 de Capricii pentru vioară solo, Fritz Kreisler Universul miniaturilor, Virtuozitatea violonistică, Florin Croitoru cântă propriile transcripţii şi compoziţii originale…
În 2013, Florin a publicat în Premieră Mondială, două albume de transcripţii pentru vioară solo, realizate după unele dintre cele mai frumoase şi dificile piese de virtuozitate compuse vreodată pentru pian
Când nu se afla în turneu de concerte în străinătate, Prof. Croitoru îşi petrece timpul şi în ţara sa de naştere, datorita implementării cercetării sale doctorale (încheiate în 2003) cu privire la o nouă metodă de predare a viorii. Astăzi, mulţi dintre studenţii săi sunt laureaţi la diferite concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. În afară de solistică şi de cursuri de măiestrie, Dr. Croitoru este invitat în mod regulat ca membru de juriu, în diverse concursuri internaţionale de muzică. Din 1999, susţine o clasa de vioară în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *