Expoziţie Teodor Valenciuc, la Galeriile de artă „Ştefan Luchian”

concurs stefan luchian -2Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 1 – 30 martie 2014, în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, expoziţia personală ,,Retrospectivă” a artistului plastic botoşănean Teodor Valenciuc, cu lucrări de grafică şi pictură.
Născut pe pe 1 martie 1930, în Ştiubieni, judeţul Botoşani, Teodor Valenciuc a absolvit în anul 1965 Facultatea de Arte Plastice din Iaşi şi este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România.

În anul 1969 artistul deschide prima expoziţie personală, de pictură, la sediul Muzeul Judeţean Botoşani, urmată – în aproape jumătate de secol de activitate artistică – de numeroase expoziţii personale şi de grup, precum :
• Expoziţii personale în: 1973 – Secţia de Artă Botoşani (pictură şi grafică), 1974 – Suceava (pictură şi grafică), 1975 – Teatrul ,,Mihai Eminescu”, Botoşani (pictură), 1982 şi 1985 – Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani (pictură), 1986 – Galeria de Artă ,,Alexandru Lăpuşneanu” Iaşi (pictură), 1997 –,,Dintre sute de imagini”, Galeria de Artă ,,Luceafărul” Botoşani, 2000 – Expoziţia retrospectivă ,,Trecut-au anii …”, Galeriile de Artă ,,Stefan Luchian” Botoşani; 2004 – ,,Cine suntem, de unde venim, unde mergem”, Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani;
• Expozitii de grup: în 1968, 1970, 1972 – Bacău, Botoşani, Suceava; 1975 – ,,Artişti plastici botoşăneni”, Muzeul Judeţean Botoşani, Galeria de Artă ,,Cupola” Iaşi; 1971, 1976, 1978 – Participări la ,,Voroneţiana”, Muzeul Suceava; 1985 – ,,Peisajele Moldovei”, Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian”, Botoşani; 1989 – ,,Plasticieni contemporani din Botoşani” – Căminul Artei, Bucureşti; 2001 – ,,Voroneţiana”, Muzeul Suceava.

like facebook

De asemenea, Teodor Valenciuc participă şi la expoziţii de grup naţionale, în: 1979, 1981, 1983 – la Saloanele naţionale de pictură şi grafică, de la Sala Dalles, Bucureşti şi în 1984, 1986 – la Bienale de pictură şi grafică, Sala Dalles, Bucureşti şi la tabere de creaţie organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România la : Portiţa – Jurilovca, Măgura Bacăului – Tescani, Agafton, Ipoteşti.

Lucrări ale artistului botoşănean, pentru care a fost remarcat şi premiat, se află în colecţii particulare din România, Grecia, Franţa, Irlanda sau Canada.
Alături de alţi artişti plastici , Teodor Valenciuc a iniţiat organizarea Cenaclului de Artă Plastică ,,Ştefan Luchian” şi diverse Colocvii de artă plastică cu prilejult taberelor organizate la Agafton, Ipoteşti şi Ştefăneşti.
Activitatea artistică a fost susţinută şi de o îndelungată carieră didactică. Astfel, în 1965, Teodor Valenciuc va fi cel care pune bazele Secţiei de Artă Plastică a Şcolii Populare de Artă Botoşani, iar în 1968 devine primul profesor al Liceului de Artă Botoşani, care a contribuit la înfiinţarea de Artă plastică, printre numeroşii săi elevi săi numărându-se şi artiştii plastici Dumitru Agavriloae şi Mihai Pastramagiu.
Pasionat de frumos, de muzică şi de literatură, Teodor Valenciuc va aborda şi critica de artă, făcând aprecieri şi prezentând articole în publicaţii de specialitate.
Artistul Teodor Valenciuc revine pe simezele botoşănene, după o altă ,,restrospectivă” vernisată în 14 iunie 2010, tot în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian”, cu o expoziţie interesantă, cu peste 40 de lucrări de grafică şi pictură, în care ponderea o deţin lucrările de grafică.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 martie 2014, ora 11, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani.

Sursa: comunicat presa

2 thoughts on “Expoziţie Teodor Valenciuc, la Galeriile de artă „Ştefan Luchian”

  1. Prof. Teodor Valenciuc- RETROSPECTIVĂ, Botoşani, 1 martie 2014

    Inventar de… «mărţişoare»!

    …Urmărind «Retrospectiva» plină ochi de belearte,
    Către primele tablouri, merg cu gândul, hăt, departe…
    Să priceapă chiar şi… iapa (!), cu umor voi bate şeaua:
    Trist, constat că azi lipseşte tocmai «Nud(ul) cu cafea(ua)»!

    P.S. :
    Încântat de exponate, de culori şi de vopsele,
    De portrete, peisaje, studii, flori şi… floricele
    Îmi dau girul cu…amprenta, precum… «tobele de carte»-
    Eu, acar Păunul critic, plătitor de… oale sparte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *