Interviu! Ovidiu Portariuc: Oamenii s-au săturat de conflicte între politicieni

ovidiu portariucReporter: Domnule primar, suntem la începutul unui nou an. Care sunt principalele proiecte pe care le aveti în vedere pentru 2013?

Ovidiu Portariuc: În principiu sunt aceleași despre care am vorbit și în campania electorală și la care am lucrat anul trecut. Îmi doresc ca în acest an să clarificăm situatia terenului pentru constructia de locuinte ieftine și să începem deja lucrările. În al doilea rând, botoșănenii sunt foarte interesati de programul de izolare termică a blocurilor și intentionez să-l extind în cursul acestui an.

De aici, din constructia de locuinte și din izolarea termică vor decurge și un număr relativ mare de locuri de muncă în care sper să fie angrenati cât mai multi dintre botoșăneni. Anul trecut am avut foarte multe întâlniri cu ambasadori și oameni de afaceri din alte state. Voi continua aceste contacte, pentru că avem nevoie de investitori străini care să genereze afaceri și locuri de muncă la noi în oraș. Tot pe linia locurilor de muncă, vreau să înfiintez Școala de Meserii a Primăriei, unde să oferim celor care nu au o slujbă posibilitatea de a se califica în anumite domenii cerute pe piata muncii. Vom începe lucrările și la Parcul de agrement Cornișa, după ce proiectul a fost dezbătut timp de 16 ani și a mai fost analizat de alti trei primari înaintea mea. Mai sunt alte două proiecte vizează reamenajarea Parcului Eminescu și a Parcului Curcubeului.

R.: Veti avea bani pentru toate aceste proiecte? Recent ati anuntat că veti mentine taxele și impozitele locale la același nivel.

O.P.: Există resurse bugetare pentru toate proiectele mentionate, dar și pentru multe alte proiecte de anvergură mai mică, dar care sunt importante pentru botoșăneni. Să știti însă că decizia de a nu indexa taxele locale nu a fost luată pentru a da bine la imagine. Scopul principal a fost de a mentine un cadru fiscal cât mai avantajos pentru cei care vor să investească sau au investit deja în Botoșani. Aici vorbim în primul rând de mentinerea sau crearea de noi locuri de muncă. Acesta a fost motivul pentru care am mentinut neschimbate taxele în zona persoanelor juridice. Nu am modificat nici taxele pentru persoanele fizice, întrucât veneam după o perioadă de austeritate foarte severă și o nouă mărire de taxe ar fi fost foarte greu de suportat de cea mai mare parte a populatiei.

R: Veti avea sustinerea politică pentru aceste proiecte în consiliul local? Partenerul dvs. de aliantă, domnul președinte PNL Florin Țurcanu, amenintă că va rupe USL și va intra în luptă cu PSD imediat cum se va termina mandatul lui Traian Băsescu.

O.P.: Domnul Țurcanu e putin mai impulsiv și cred că în realitate a vrut să spună ceva, dar a ieșit altceva. USL nu s-a constituit ca să-l dea jos pe Traian Băsescu. USL s-a făcut ca să ofere cetătenilor o alternativă mai bună fată de fostul regim PDL. Când am fost în campanie cu domnul Țurcanu nu le-am spus oamenilor „Votati-ne ca să-l dăm jos pe Băsescu”. Le-am spus că împreună, în alianta USL, le putem oferi un viitor mai bun. Și e neserios ca acum când trebuie să realizăm ce le-am promis, să începem să vorbim despre cum ne vom lupta între noi. Cred deci că declaratia domnului Țurcanu a fost cel putin neinspirată, pentru că oamenii s-au săturat de conflicte între politicieni. Cetătenii vor să-i vadă pe aleșii lor că se ocupă și de comunitate, nu doar să stea în certuri și scandaluri. A fost prea multă dezbinare și încrâncenare. E timpul să vorbim și despre ce vrem să construim în această tară, în judetul nostru sau în orașul nostru. Deci cred că înainte de a vorbi despre ce vom face când nu vom mai fi împreună, ar fi mai bine să vorbim despre ce vom face acum, în acest mandat în care și eu și domnul Țurcanu am fost votati sub sigla USL.

R: Așa este, însă strategia politică trebuie să ia în calcul și momentul în care veti fi în competitie cu PNL.

O.P.: Cu sigurantă va veni acest moment, dar este o stângăcie politică să începi să vorbești de competitiile viitoare atunci când încă mai sunt multe lucruri de făcut împreună. De pildă, cred că discutiile despre cum vom lupta în 2016 îi fac un mare deserviciu domnlui Crin Antonescu, președintele PNL, care va candida tot sub sigla USL pentru un mandat de președinte. Declaratiile de acest gen au ca efect ostilizarea electoratului PSD, ceea ce îl va dezavantaja pe candidatul PNL pentru Președintie. De ce ar vota simpatizantii PSD cu un candidat PNL, dacă după aceea alianta s-ar rupe? Deci cred că e nevoie de mai mult tact când vorbim despre ce vom face peste nu știu câti ani. E mai întelept să vedem ce facem acum pentru cetăteni și cum putem colabora în favoarea lor.

R: Credeti că în acest conditii veti mai putea colabora bine cu domnul Țurcanu?

Eu cred că avem obligatia să existe o astfel de colaborare. Eu cel putin așa am procedat. Când domnul Țurcanu era la București, iar judetul era sub zăpezi, am intervenit imediat când mi s-a cerut sprijinul pentru a debloca oamenii înzăpeziti de mai multe zile în zona localitătii Răchiti. Domnul Țurcanu a spus apoi că la Primărie sunt mai multi bani pentru deszăpezire. Răspunsul meu a fost că îl voi ajuta dacă nu va face fată și mai ales dacă viata oamenilor ar putea fi pusă iar în pericol. Cred că aceasta e atitudinea corectă fată de cetăteni.

R: Domnul Țurcanu a anuntat că viitorul contracandidat pe care îl veti avea la Primărie va fi actualul viceprimar Viorel Iliută. Cum veti colabora cu dânsul până la viitorele alegeri?

O.P.: Cred că acest anunt i-a făcut un deserviciu domnului Iliută. Dânsul este suficient de matur politic pentru a-și anunta singur intentiile politice. Nu cred că are nevoie să vină cineva să-l ia de mână ca să-l arate în fata electoratului. Eu îl respect pe domnul Iliută și sper să putem colabora la fel de bine în continuare.

R: Cum priviti intentia celor la PDL de a initia un referendum pentru demiterea dvs.?

O.P.: Nu știu cine le dă astfel de sfaturi, dar îi sfătuiește prost. După ce s-a întâmplat la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, dacă aș fi fost la PDL mi-ar fi fost rușine să mai pronunt cuvântul „referendum”. Știti că pentru demiterea președintelui Băsescu au votat la fel de multi oameni câti au votat acum la parlamentare pentru toate partidele luate la un loc? Cum să vii să mai vorbești despre referendum? Nu știu ce i-a apucat pe toti să vorbească de alegeri! Abia am încheiat toate alegerile din 2012. E timpul să mai și muncim pentru cei care ne-au ales!

One thought on “Interviu! Ovidiu Portariuc: Oamenii s-au săturat de conflicte între politicieni

  1. Fiecare merita o sansa. Trebuie sa-l lasam sa dovedeasca ce poate. E tanar, cu forte proaspete si idei noi. De ce trebuie sa fim atat de rautaciosi? S-a nascut cineva invatat? As vrea ca fiecare din cei care posteaza comentarii de prost gust sa se puna in locul d-lui Portariuc si sa propuna masuri concrete. De ce sa nu-l ajutam ca impreuna sa avem un oras mai frumos? Dl Portariuc are site. Haideti sa ii transmitem acolo parerile noastre despre cum ne dorim sa arate orasul, ce ne-am dori sa se intample bun aici. Multa bafta domnule primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *