Ţuica de prune, un brand de Rădeni recunoscut în ţară şi peste hotare

Câţiva producători de ţuică la cazan din localitatea Rădeni au ieşit pe piaţă cu un produs tradiţional 100% natural, iar pentru a fi siguri că afacerea lor este perfect legală, oamenii au întocmit toate actele pentru a obţine şi avizele necesare.

„ Este atestată tradiţional din luna a VIII-a a anului curent. Am depus documentaţia la Direcţia Agricolă, au înaintat-o la Bucureşti şi mi-au aprobat dosarul şi am primit atestatul şi este totul în regulă. Se numeşte ţuică de prună „Cazanul de aur” , a declarat producătorul Victor Ciobanu.

 Pentru ca ţuica de Rădeni să iasă aşa cum cere reţeta tradiţională, producătorii acesteia spun că este foarte important şi locul în care sunt depozitate fructele.

 „Avem un cazan de cupru pentru fierberea produselor, renumit pe linie tradiţională pentru calitatea produselor, şi un cazan de inox, care dă puritatea produsului, gustul lui specific şi o limpezime. Chiar este un cazan recomandat de Uniunea Europeană”, spune producătorul Iulian Nitescu.

De altfel, locuitorii din localitatea Rădeni sunt recunoscuţi atât în ţară, cât şi peste hotare pentru produsul pe care îl scot din fructe. Olandezii erau dispuşi să ofere 68 de lei pentru doar o jumătate de litru de ţuică.
Ţuica este naturală, nu se folosesc alte ingrediente decât pruna sau alte fructe că se mai face şi ţuică de cireşe, vişine. Aproximativ 85-90% din locuitorii comunei produc ţuică, dar fac ţuica asta pentru consum propriu.Nu poate să o vandă, în primul rând nu-i accizată, după aia o mai foloseşte ca troc, schimb de produse cu alţi consăteni”, a declarat viceprimarul Dumitru Baciu.

Potrivit viceprimarului Dumitru Baciu, în comuna Frumuşica se produc, anual, aproape zece mii de litri de ţuică de prună naturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *