Zeci de hectare cu vegetaţie uscată arse

incediu vegetatieMiercuri după-amiază, în judeţul Botoşani s-a produs un incendiu la fiecare două ore. Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale, fumatul în locuri nepermise şi căldura solară au generat, între orele 14.18 şi 23.57, cinci incendii pe raza localităţilor Vorona, Gorbăneşti, Botoşani şi Plugari ( judeţul Iaşi). Prin intervenţia lor, pompierii au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de peste 100.000 lei.

 Trei incendii de vegetaţie uscată

 Fumatul în locuri nepermise şi igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale au aprins vegetaţia uscată de pe mai multe terenuri de pe raza localităţilor Vorona şi Gorbăneşti. Peste 20 de pompieri sprijiniţi de voluntari şi cetăţeni au intervenit mai bine de trei ore pentru stingerea celor trei incendii, două produse pe raza comunei Vorona, unul pe raza localităţii Socrujeni din comuna Gorbăneşti. A ars, în total, vegetaţia uscată de 17 ha . La Gorbăneşti, flăcările au afectat şi cca. un ha de plantaţie, pagubele fiind estimate la 9.500 lei.

 Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

          Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

Un chioşc stradal dezafectat, amplasat pe strada Armeană din municipiul Botoşani, a luat, ieri, foc din cauza căldurii solare acumulate, concentrate sau radiate. Solicitaţi, pompierii au intervenit cu o autospecială cu apă şi spumă şi au reuşit să stingă incendiul în câteva minute. Flăcările au distrus izolaţia din placaj şi o umbrelă, pagube estimate la 1.500 lei. S-au salvat şi protejat de foc, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 30.000 lei.

 Avere distrusă de un fumător neglijent

 Un fumător neglijent a provocat o pagubă de aproape 4.000 lei unui localnic din comuna Plugari, judeţul Iaşi. În noaptea de miercuri spre joi, puţin înainte de miezul nopţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani  a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria unui cetăţean din comuna Plugari. La locul indicat s-au deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu o autospecială cu apă şi spumă, şi pompierii voluntari din comună. Primii care au ajuns la faţa locului au fost voluntarii. Izbucnit la un depozit de furaje, incendiul s-a extins la două anexe din gospodărie şi exista pericolul să se propage şi la locuinţă.

Intervenţia a durat mai bine de două ore. Au ars trei porci 25 de păsări, patru tone de furaje, un adăpost de animale şi o magazie. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 82.000 lei.

Sursa: comunicat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *