Afacerea „Termopanul”: Firmele care au schimbat geamurile la scoli au incasat preturi mult mai mari decit pretul pietei

Investitiile facute de guvern in unitatile de invatamint din Botosani au fost o adevarata mana cereasca pentru firmele de timplarie PVC care au prins lucrarile de reabilitare scoase la licitatie. Preturile platite de primarie din fondurile alocate sint cu pina la 40% mai mari decit cele pe care firmele in cauza le percep celorlalti clienti.
17 scoli au beneficiat la sfirsitul anului trecut de 100 de miliarde de lei vechi, bani alocati de guvern pentru reabilitarea cladirilor institutiilor de invatamint. Conform datelor oferite de reprezentanti ai Primariei, 70% din suma a fost folosita pentru reabilitarea termica, mai precis pentru inlocuirea timplariei exterioare cu termopane, 20% pentru lucrari la sarpante si fatade, iar restul de 10% a acoperit costul zugravelilor si al reparatiilor. Lucrarile au fost scoase la licitatie la pachet, adica proiect si lucrari cu toate componentele, dupa ce reprezentantii Primariei s-au consultat cu directorii si au stabilit prioritatile fiecarei unitati de invatamint. Fiecare scoala sau liceu a beneficiat de schimbarea timplariei exterioare si partial a celei interioare, ceea ce explica si faptul ca pe lucrarile din termopan s-au cheltuit 70 de miliarde de lei. Calculele arata, insa, ca daca licitatiile ar fi fost controlate mai bine aceste lucrari ar fi fost mult mai ieftine, iar diferenta de bani ar fi putut fi folosita de scoli pentru interesul propriu, asa cum si aratau recomandarile guvernamentale.

Preturi mai mari decit cele de pe piata

La Liceul de Arta "Stefan Luchian" s-au platit 5,8 miliarde de lei pentru inlocuirea timplariei si montarea a 36 de usi simple de PVC la grupurile sanitare. Firma Topcom, cistigatoarea lucrarii, are insa pe piata o oferta, conform careia un geam de cinci metri patrati costa 575 de euro, cu toate lucrarile adiacente, iar o usa de PVC costa 7,5 milioane de lei. Daca se aplica oferta de piata pe suprafata de termopan montata la Liceul de Arta reiese ca lucrarea ar fi trebuit sa coste 4,3 miliarde de lei vechi. Calculele includ 175 de geamuri de cinci metri patrati, 150 de geamuri mici, de 1,7 metri patrati si 36 de usi normale. Prin urmare daca scoala ar fi incheiat contract cu firma in cauza pe baza ofertei de pe piata, lucrarea ar fi costat cu 1,5 miliarde de lei mai putin, fara a lua in calcul ca firmele de timplarie acorda si reduceri de pina la 15% la comenzi de anvergura.
La Colegiul National "Mihai Eminescu" s-au inlocuit 171 de geamuri mari si 27 de geamuri mici cu un sfert din suprafata celor mari. Firma Next, cea care a efectuat lucrarea, percepe pe piata 16,1 milioane de lei pentru un geam de cinci metri patrati. Produsul dintre pret si numar de geamuri arata ca lucrarea ar fi trebuit sa coste 3,9 miliarde si nu sase miliarde, cit a platit Primaria, adica peste 90% din cele 6,5 miliarde alocate Colegiului. Directorul unitatii sustine ca firma Next a executat si zugraveli si chiar o serie de pervazuri, insa este greu de crezut ca acestea au costat doua miliarde de lei.
Chiar si la scolile mici din municipiu termopanele au costat mai mult decit ofertele de pe piata. Pentru Scoala 2, din Parcul Tineretului, de exemplu, s-au alocat 2,7 miliarde de lei, cu care s-au inlocuit 107 geamuri mari, de aproximativ 500 de metri patrati, si sapte usi mici. La o oferta medie de 15 milioane de lei geamul si sase milioane de lei usa, costul total al lucrarii ar fi trebuit sa fie de 1,642 de miliarde de lei vechi, cu o diferenta de un miliard, fata de cit a platit Primaria.

Situatia costurilor, tinuta secreta

La inlocuirea timplariei au lucrat, dupa spusele viceprimarului Romulus Eram, noua firme de profil, opt din Botosani si una din Dorohoi. Este vorba despre Tanamuro, Omicron, Victor Construct, Top Design, General Topcom, Locativa, Next din Botosani si A.M. Cos Company din Dorohoi. Unitatile de invataimint beneficiare sint scolile 2, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 16, Scoala din Tulbureni, Gradinita nr 23, Liceul Sportiv, Liceul de Arta, Colegiul National "A.T.Laurian", Colegiul National "Mihai Eminescu", Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Grupul Scolar de Industrie Usoara si Liceul Pedagogic Nicolae Iorga. Sumele primite de la minister variaza intre 2 si 7 miliarde lei vechi pentru fiecare unitate scolara. Nu putem preciza insa care au fost sumele platite firmelor si daca au fost sau nu la nivelul preturilor de pe piata. Reprezentantii Primariei au refuzat sa comunice sumele exacte incasate in urma montarii timplariei PVC la fiecare unitate scolara, cele trei exemple de mai sus fiind alese la intimplare in timpul documentarii.
Suprafetele pe care s-a lucrat si platile efectuate nu au fost oferite de Primarie, pe motiv ca situatiile nu sint centralizate. Dupa ce Florin Mitu, seful Serviciului de Investitii din Primarie, a spus ca exista o situatie, acesta a refuzat sa o faca publica. Superiorul sau direct ne-a recomandat sa luam datele dupa ce acestea vor fi depuse la Consiliul Local. "Diferenta de bani se poate explica prin faptul ca montarea geamurilor a presupus repararea si zugraveala zidurilor din jur. Situatia este in calculator dar o veti avea la dispozitie dupa ce o vom preda la Consiliul Local. Acum se fac verificari", a fost replica Adrianei Zaiceanu, director in cadrul Primariei. Preturile oferite noua insa de firmele de profil din Botosani, aceleasi care au efectuat lucrarile de la scoli, includ demontarea timplariei anterioare, montarea celei noi si finisarile ulterioare.
Reprezentantii Primariei mai spun ca responsabilitatea apartine directorilor de scoli care au fost presedintii comisiilor de licitatie. "Ei au organizat licitatiile, iar anvergura lucrarilor de la fiecare unitate a depins de cit de mult a vrut directorul sa se intinda. Banii le-am dat tot lor si ei au facut platile", a declarat viceprimarul Romulus Eram. Acesta a precizat ca fiecare reabilitare are la baza o documentatie care poate fi verificata si care a inceput sa fie deja verificata de Curtea de Conturi, institutia trimitindu-si reprezentanti in control la Scoala 13 si Liceul de Industrie Usoara. Din comisiile de licitatie au facut, insa, parte pe linga reprezentantii scolilor si cei ai primariei. Este vorba despre viceprimarul Romulus Eram, seful Serviciului de investitii, Florin Mitu, un jurist si un economist din cadrul institutiei.
Primarul de Botosani explica diferentele dintre pretul pietei si platile efectuate prin lucrarile adiacente. "Folosirea schelei pentru interventiile din exterior poate costa foarte mult. Dar oricum nu este problema mea. Toate lucrarile au fost gestionate de scoli, iar controalele pe capul lor deja au inceput", a declarat Catalin Flutur. Acesta a tinut sa-si exprime nemultumirea pentru verificarile facute de Curtea de Conturi, in conditiile in care lucrarile nici nu s-au terminat in totalitate. "Banii au fost dati in ideea de a fi cheltuiti cit mai repede, pentru ca la sfirsitul anului exista riscul sa se fi returnat la Bucuresti. Iar acum se fac deja controale", a precizat primarul.

Directorii scolilor, multumiti de lucrari

Chiar daca banii alocati de guvern au fost si in interesul firmelor de timplarie si nu doar in cel al scolilor pentru care au fost alocati, directorii unitatilor de invatamint sint mai mult decit multumiti de investitii. "Din 1972 la cladirea Liceului de Arta nu s-a mai facut nici o investitie. Cresterea confortului in scoala este mai mult decit binevenita. Copii vin cu mai mult drag la scoala", a declarat Mihaela Livadaru, directorul liceului. Si Mihai Vasilica, directorul Colegiului National "Mihai Eminescu", a exprimat o parere asemanatoare. "S-a schimbat si aspectul exterior foarte mult, iar timplaria veche era putreda de-a dreptul. Este o mana cereasca aceasta investitie", a comentat Mihai Vasilica