Concert simfonic sub bagheta lui Tiberiu Soare la Filarmonică

Tiberiu Soare
Tiberiu Soare

Vineri, 15 iunie, ora 18.30
Botoşani, Casa de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: TIBERIU SOARE
Solist: RĂZVAN SUMA, violoncel

În program:

A. Dvorak:  Concertul pentru violoncel şi orchestră, în si minor, op. 104
                    Allegro
                    Adagio non troppo
                    Allegro moderato 

 P a u z ă 

J. Brahms: Simfonia nr. 2, în re major, op. 73
                    Allegro non troppo 
                    Adagio non troppo
                    Allegretto grazioso (Quasi Andantino); Presto ma non assai; Tempo I; Presto
                    Allegro con spirito

TIBERIU SOARE
 – dirijor –
  S-a născut la Bucureşti, în anul 1977. A absolvit două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti: cea de dirijat, clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală  tubă  clasa conf. univ. Ion Popescu. În aceeaşi perioadă a frecventat şi cursul de compoziţie predat de Dan Dediu. În timpul studiilor aprofundate s-a perfecţionat în arta dirijorală cu maestrul Horia Andreescu; a mai participat şi la cursurile de master susţinute de dirijorii Alain Paris (Franţa) şi Adrian Sunshine (S.U.A.). Şi-a început activitatea dirijorală în anul 1999; a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Braşov, Craiova, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio. Din anul 2002 este dirijor al ansamblului de muzică contemporană Profil, cu care a realizat premiera românească a operei Münchausen de Dan Dediu, a participat la Festivalului Internaţional George Enescu ( ediţia 2005) şi a realizat două C.D.-uri cu muzică contemporană românească. Între anii 2002-2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti  secţiile de muzică de cameră şi operă. În prezent este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci  de P. I. Ceaikovski în 2005. În 2003 a obţinut  Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului Traviata-150. În 2006 revista  Actualitatea muzicală  i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare  prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din  stagiunea precedentă. Tot în 2006 fundaţia Anonimul l-a desemnat ca reprezentant al domeniului muzical la secţiunea tineri artişti pentru finala marilor premii Prometeus. Din ianuarie 2007 Tiberiu Soare este coordonatorul Studioului Experimental de Operă şi Balet Ludovic Spiess înfiinţat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti.
RĂZVAN SUMA
  – violoncel –

 Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa. Astfel caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester prestaţia tânărului violoncelist român  un mare talent muzical, o certitudine artistică a momentului.
 Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste două sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, o tehnică performantă redând impecabil  prin diversitatea sonorităţilor  specificul stilistic al fiecărei piese.
Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Batista Viotti  Italia, Markneukirchen  Germania, Chişinău  Republica Moldova sau Villa de Llanes   Spania, sunt doar câteva din cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, începute încă de la vârsta de şase ani.
În ultimii ani a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radio, 3 CD-uri, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV,  Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).
Născut în 1977 la Cluj-Napoca, violoncelistul Răzvan Gabriel Suma urmează cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 obţine diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază în cadrul programului Artist Diploma la Longy School of Music din Cambridge  Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson şi de colaborările cu muzicieni de marcă, precum Justus Frantz, Cvartetul Borromeo, Silvia Marcovici sau Misha Katz.
În anul 2003 lua naştere Romanian Piano Trio, unde îl regăsim pe Răzvan Suma alături de doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni tineri din România, Alexandru Tomescu şi Horia Mihail.
Pe lângă activitatea concertistică tangenţială cu România, dezvoltă o carieră stabilă alături de pianistul spaniol Iosu Okinena  cu care s-a perindat prin săli precum  Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Kursall din San Sebastian, sau Universitatea din Valladolid.
Nu în ultimul rând, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma este prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc, reuşind îngemănarea a două generaţii de artişti pentru care mesajul muzicii primează orgoliilor de instrumentişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *