Incendiile la vegetaţia uscată continuă să facă ravagii în judeţ

Ziua de 4 aprilie a fost una de foc pentru pompierii botoşăneni solicitaţi să intervină pentru stingerea a opt incendii şi acordarea primului ajutor şi transportul a zece persoane, cu diferite afecţiuni, la spital. Alte patru incendii de vegetaţie uscată, produse în diferite locaţii din oraşul Darabani, au fost stinse de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate.

8 incendii de vegetaţie uscată 

Cetăţenii judeţului continuă să igienizeze terenurile şi gospodăriile prin incendierea resturilor vegetale, în ciuda amenzilor mari (3.000 lei  la  6.000  lei, pentru persoane  fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice), dar şi a pagubelor materiale produse ca urmare a incendiilor de vegetaţie. Miercuri, 4 aprilie, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a opt incendii de vegetaţie produse pe raza localităţilor Arborea (comuna George Enescu), Sauceniţa (comuna Văculeşti), Baranca (comuna Hudeşti), Suharău, Buhăceni (comuna Truşeşti), municipiul Botoşani, oraşul Săveni şi Dolina (comuna Leorda).

La Săveni şi Buhăceni, intervenţia promptă a forţelor I.S.U. Botoşani a prevenit extinderea flăcărilor la două case, respectiv o plantaţie de sălcioară, fiind salvate bunuri materiale în valoare de peste 500.000 lei. În urma evenimentelor a ars vegetaţia uscată de pe 50 de ha de teren.  Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *