Ministrul Sănătății recunoaște că medicii din Maternitatea Botoșani nu și-au făcut datoria în cazul Alexandrei. „Scopul nostru nu este să ridicăm dreptul de liberă practică”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazul Alexandra Ivanov, tânăra de 25 de ani, lăsată să moară în Maternitatea din Botoșani, în cadrul Marius Tucă Show. El a recunoscut că personalul medical care era de gardă nu și-a făcut treaba, dar așteaptă rezultatele anchetelor aflate în desfășurare.

La Botoșani era clar, din momentul internării doamnei respective, că sarcina era oprită din evoluție. La o sarcină oprită din evoluție, trebuie să intervii. La nivelul spitalului din Botoșani nu exista niciun fel de protocol care să explice ce trebuie să faci dar chiar dacă nu exista acest protocol, care există la maternitățile din București, am verificat ulterior, trebuie să fii sigur că pacienta nu este la risc. Trebuie să intervii și nu să aștepți până dimineață. Ulterior, am văzut un alt coleg al medicului de gardă care declara că e normal să dormi în gardă. Dacă nu ai pacienți, poți să te odihnești. Dar nu este normal să dormi când pacienții tăi nu primesc asistență medicală. O să fie o anchetă a poliției, procuraturii. Am sesizat inclusiv Colegiul Medicilor, care are o responsabilitate față de pacienți. E normal ca această organizație profesională să apere medicii când își fac datoria dar să ia măsuri când medicii nu-și fac datoria. Din cauza unei minorități care nu-și face treaba, ajungem să fim cu toții blamați”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor din județul Botoșani va decide sancțiunile care trebuie luate în acest caz. Ministurl susține că se poate ajunge inclusiv la ridicarea dreptului de liberă practică.

Toată lumea discută despre pedepse. Orice pedeapsă s-ar da, nu o să o aducă la viață pe Alexandra. Se face o anchetă disciplinară, există o serie întreagă de sancțiuni. Și suspendarea dreptului de practică poate fi una dintre măsuri. Colegiul județean trebuie să facă lucrul ăsta. Nu vreau să mă antepronunț, ancheta este în desfășurare, dar este o evidență. În momentul internării Alexandrei în spital, s-a constatat oprirea sarcinii din evoluție. Al doilea element este că șapte ore nu a văzut-o nimeni. Ea nu trebuia să scrie mesaje. Ai un pacient internat, periodic merge cineva la el, vede care este starea pacientului. Acolo nu a venit la hotel. A venit cu o urgență care era constatată în momentul internării. Este lipsa de empatie și de interes pentru semenii noștri. Nu pot să înțeleg altceva. Se poate ridica dreptul de liberă practică. Scopul nostru nu este să ridicăm dreptul de liberă practică. Și așa lipsesc medici în multe locuri. O să-i suspendăm și o să dăm afară 25% din medicii și o să spună lumea că nu avem medici. Trebuie să găsim un mecanism care este inclusiv educativ. Opinia mea este că medicul de gardă a așteptat să se facă dimineața și să vină medicul curant al gravidei. Ea era îngrijită de altcineva și a spus să vină el, de dimineață, să vadă care este situația. Nu este de acceptat, a mai spus ministrul Sănătății.

Cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani nu au evaluat corect durerile Alexandrei, tânăra de 25 de ani, care a murit pe patul de spital din cauza neglijenţei angajaţilor unităţii spitaliceşti.

„Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal. Aceasta (n.r.- Alexandra Ivanov) a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării”, este scris, negru pe alb, în raportul de analiză în urma cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

O altă concluzie a anchetei arată că medicul de gardă, Mariana Pitrop, a transmis indicaţii prin telefon către asistentul medical care se afla pe etajul 5, pe care se află şi salonul în care a fost internată Alexandra. Practic, asistenta i-a atras medicului atenţia cu privire la starea pacientei, însă acesta nu a ajuns în salonul tinerei care avea să moară.

„La ora 5.11, medicul a recomandat pentru ultima dată telefoni indicaţii terapeutice ca urmare a apelului telefonic iniţiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul 5„, se mai arată în raport.

Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decedat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.

 

Un medic din Botoșani vrea să ofere Bursa Alexandra. Cei trei copii ai acesteia vor primi acest ajutor până la 18 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *