FOTO Biserica monument istoric dintr-un sat din Botoșani, considerată printre cele mai vechi din România. A fost schit pentru călugări

Un lăcaș de cult care te chemă la rugăciune și meditație și este un monument istoric este biserica de lemn din Ionășeni – Trușești. Poziționată într-o fostă livadă boierească din satul Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani, biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru”, a fost construită în secolul al XVII-lea. Biserica este cea mai veche din sat, alături de alte două construite mai nou. Se consideră că această biserică ar fi și printre cele mai vechi din țară.

Conform actului comemorativ din biserica parohială, satul Ionășeni își trage numele de la vornicul Ionaș (Ionașcu) Balș, care a devenit călugăr. Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, potrivit tradiției, boierul Ionașcu Balș a înființat aici un schit și a construit actuala Biserică de lemn. Acest Lăcaș de Cult a servit drept schit pentru călugări până în anul 1756, când noul proprietar al moșiei satului, marele paharnic Constantin Balș, a întemeiat Schitul Cozancea, unde au fost mutați călugării din Ionășeni. Datorită faptului că în jurul schitului se stabiliseră vreo 70 de locuitori, bisericuța de lemn a fostului schit a rămas ca biserică parohială.

Biserica din Ionășeni este construită în întregime din bârne de stejar, pe temelie de piatră. Este acoperită cu draniță. Intrarea în lăcașul de cult se face pe o ușă situată pe peretele sudic al pronaosului. Lăcașul de cult are formă dreptunghiulară, cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul construcției. El este format din trei încăperi: pronaos, naos și altar. Acest lăcaș de cult vechi a fost inclus pe lista Monumentelor Istorice din județul Botoșani, din anul 2015.

Sursa: CNIPT Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *