Protest anemic organizat de studentul din Botoșani împotriva cursurilor cu prezență

Foto: Ziarul de Iasi

Doar nouă studenţi au fost prezenţi în cursul zilei de ieri la protestul organizat de Theodor Gavril, studentul din Botoșani, în anul al II-lea la Facultatea de Litere, pentru a-şi arăta nemulţumirile legate de decizia Ministerului Educaţiei de reîncepere a cursurilor în sistem „faţă în faţă” în condiţiile în care UAIC anunţase deja înainte de începerea semestrului al II-lea că o bună parte din activitatea didactică se va desfăşura online. În ciuda numărului mic de participanţi la protestul „fizic” care a avut loc ieri, peste 200 de tineri şi-au arătat nemulţumirea în spaţiul online, în cadrul unui sondaj realizat de iniţiatorul protestului, Theodor Gavril. Mai exact, în urma sondajului distribuit pe Facebook, peste 240 de persoane îşi exprimaseră disponibilitatea de a participa la protest, iar aproape 100 de persoane şi-ar fi dorit să poată ajunge, însă nu aveau cum să vină la Iaşi. Doar puţin peste 30 de persoane afirmau că nu sunt de acord cu protestul, scrie Ziarul de Iasi.

Tinerii care au venit însă în cursul zilei de ieri, de la ora 12.00, în faţa Corpului A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, au avut pancarte cu diferite mesaje precum „Vrem stabilitate, nu decizii peste noapte” sau „Suntem Uniţi! Suntem puternici! Suntem curajoşi! Putem!” şi chiar şi o portavoce prin care i-au strigat rectorului Tudorel Toader să coboare din birou şi să vorbească cu studenţii prezenţi la protest. Din totalul tinerilor adunaţi în faţa Universităţii, o bună parte dintre aceştia sunt însă membri ai Ligii Studenţilor, care s-au alăturat protestului iniţiat de Theodor Gavril.

Ce cer studenţii

Practic, studenţii care au venit ieri la protest nu sunt împotriva reluării cursurilor „faţă în faţă”, ci îşi doresc o tranziţie reală între cursurile online şi cele din sălile universităţii. Studenţii explică faptul că este extrem de dificil să găsească o cazare într-un timp foarte scurt în Iaşi, în condiţiile în care mulţi dintre ei au renunţat la chirii în momentul în care universitatea a anunţat că vor fi făcute cursurile şi seminariile în regim online şi în semestrul al II-lea. Tinerii explică faptul că în acest moment o chirie depăşeşte 250 de euro pe lună, la care se adaugă şi cel puţin o lună sau două pentru granaţie. În plus, ar avea nevoie de cazare doar pentru aproximativ două luni, până la finalul anului universitar, şi puţini proprietari de apartamente acceptă să încheie contracte pe o perioadă atât de scurtă.

Un student din Botoșani a vrut să-și închirieze un apartament în Iași, dar a rămas și fără locuință și fără bani. Cum a fost posibil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *