Cum alegi un uscător de rufe automat

Uscarea rufelor este un proces îndelungat și uneori foarte periculos pentru sănătatea ta, în cazul în care nu ai balcon, de exemplu. De aceea, dorința de a achiziționa un uscător de rufe automat este una cât se poate de justificată. Poate cea mai simplă variantă este cumpărarea unei mașini de spălat cu uscător încorporat, dar noi îți vom da și alte variante din care să alegi

Astfel, la întrebarea: „Ce tip de uscător de rufe ar trebuie să aleg?”, Beko, producătorul de uscătoare de rufe, dar și de mașini de spălat cu uscător, răspunde în următoarele rânduri.

Câte tipuri de uscătoare de rufe există

Dacă ne referim doar la uscătoarele electrice, cele mai populare sunt uscătoarele de rufe cu condensare. Acestea, la rândul lor, pot fi împărțite în două categorii:

– uscătoarele cu condensare fără pompă de căldură

– uscătoarele cu condensare cu pompă de căldură

Ele nu se deosebesc neapărat prin modul în care funcționează, ci, așa cum vom vedea, prin eficiență, consum energetic și preț. Al treilea tip de uscător despre care vom discuta este uscătorul încorporat în mașina de spălat, adică mașini de spălat cu uscător încorporat.

Uscătorul de rufe cu condensare fără pompă de căldură

Așa cum îi spune și numele, acest dispozitiv electrocasnic usucă rufele prin condensare, mai precis, printr-un sistem de încălzire cu ajutorul căruia transformă apa lichidă din haine în abur. La rândul său, aburul este evacuat din cuvă într-un schimbător de căldură – sistem cu ajutorul căruia vaporii sunt răciți și transformăți din nou în apă lichidă.

De aceea, orice uscător de rufe cu condensare fără pompă de căldură este dotat cu furtun pentru scurgerea apei sau cu un recipient pe care îl poți goli manual.

Avantaje

Uscătoarele de rufe fără pompă pot fi accesibile că preț, usucă eficient rufele și te scapă și de umezeala nesănătoasă pe care ai face-o dacă ai usca rufele din casă. Ele nici nu trebuie amplasate într-o cameră aerisită, deoarece vaporii de apă nu sunt evacuați în încăpere.

Uscătorul de rufe cu condensare cu pompă de căldură

La fel ca tipul de uscător fără pompă, aceste modele folosesc condensarea pentru a usca rufele. Diferența stă însă în acea piesă numită pompă de căldură, dispozitiv care ajută la refolosirea aerului în loc să-l evacueze în afara uscătorului.

Avantaje

Toate avantajele acestui uscător cu pompă de căldură se leagă strict de circuitul închis al aerului cald din interiorul aparatului. Deoarece aerul nu mai este evacuat, ci refolosit încontinuu, în încăperea în care usuci rufele nu se va mai crea la fel de multă căldură. În plus, aerul cald generat de aceste modele nu este chiar atât de fierbinte precum cel folosit de modele fără pompă de căldură, ceea ce oferă textilelor sensibile un plus de protecție.

Avantajul cel mai mare al uscătorului de rufe cu pompă de căldură este consumul redus de energie. Datorită faptului că, în loc să genereze în mod continuu aer cald, el doar îl recirculă pe cel creat deja, acest tip uscător consumă cu până la 50% mai puțină energie decât un uscător fără pompă de căldură.

Clasele energetice în care se încadrează uscătoarele cu pompă de căldură sunt, de obicei, A+, A++ sau A+++.

Mașini de spălat cu uscător încorporat

Al treilea tip de uscător automat este, practic, o funcție hibrid dintre mașina de spălat și uscător. Aceste dispozitive se folosesc tot de condensare pentru a usca rufele, fără a implementa însă tehnologia pompei de căldură.

Avantaje

Avantajul cel mai evident al unei mașini de spălat cu uscător încorporat este faptul că nu trebuie să achiziționezi decât un singur dispozitiv pentru a îndeplini mai multe funcțîi. Uscătorul încorporat în mașină este ideal dacă nu ai suficient spațiu în locuință pentru două electrocasnice atât de mari.

De asemenea, munca ți se va ușura considerabil, deoarece nu va mai trebui să muți rufele ude dintr-o cuvă într-alta pentru a le usca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *