Surpriză fiscală neplăcută a statului român. Guvernul îi obliga și pe cei fără venituri să achite contribuția la sănătate

spalare-de-baniPeste un milion de romani care muncesc la negru ori in strainatate si nu-si declara veniturile sau, si mai rau, nu au nici un venit, sunt obligati de anul viitor sa achite, oricum, contributia la sanatate.

Asta prevede noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2016. Fiecare trebuie sa dea aproape 800 de lei pe an, in patru rate.

Ca sa faca rost de mai multi bani, Guvernul ii obliga de anul viitor si pe cei care nu au venituri sa plateasca o contributie la sanatate, scrie Stirile ProTv.

Cine sunt cei vizati?

like facebookAdrian Benta, consultant fiscal: „Persoanele care lucreaza la negru. O a doua categorie ar fi cetatenii romani ce-si pastreaza rezidenta, dar lucreaza in strainatate, persoanele de la tara, agricultorii ce practica agricultura de subzistenta”.

Pe lista mai sunt si casnicele care nu sunt co-asigurate – adica aflate in grija unui platitor de contributii.

Dragos Patroi, consultant fiscal: „Toate persoanele care raman fara venituri, nu mai realizeaza venituri, trebuie sa depuna o declaratie pana pe 15 a lunii urmatoare. Contributia se plateste la nivelul salariului minim garantat in plata.

5,5% din 1.200 de lei, cat va fi salariul minim din ianuarie, inseamna un CASS de 66 de lei pe luna. Plata se va face o data pe trimestru, iar – intr-un an – un om care nu are venituri ar trebui sa achite 792 de lei.

Cine nu plateste poate fi amendat, iar daca vrea sa fie din nou asigurat medical, trebuie sa achite contributia pe ultimele 7 luni.

Expertii in taxare sustin ca decizia de a impune obligatii fiscale acolo unde nu exista venituri ar putea fi considerata neconstitutionala.

„La felul in care este organizata acum administratia financiara a Romaniei, e prea putin probabil ca banii acestia sa poata ajunge vreodata in bugetele de asigurari sociale” – asta sustin constultantii fiscali, care mai spun ca e aproape imposibil sa executi astfel de persoane care nu au niciun venit.

In Romania sunt mai putin de 5 milioane de persoane care contribuie luna de luna la sistemul de sanatate. Cu toate astea, 20 de milioane de persoane beneficiaza de serviciile din spitalele publice.

Sursa: Stirile ProTv

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *