Schimb de experienţă între cadre didactice din mai multe grădinţe din judeţ

schimb experienta educatoareSchimbul de de experienţă „Profesionalism, responsabilitate socială, voluntariat – puncte de vedere şi exemple de bună practică în sistemul de învăţământ preşcolar”, a fost organizat la Complex Maria, în sala de conferinţe, de către cadrele didactice de  la Grădiniţa nr. 4 ,,Licurici” şi Grădiniţa nr. 9 ,,Lizuca” Botoşani- structuri ale  Şcolii Gimnaziale ,,Sfânta Maria” Botoşani. Tema de dezbatere a vizat dezvoltarea spiritului de voluntariat la preşcolari, puncte de vedere şi exemple de bună practică.

Participanţi la acţiune au fost cadrele didactice de la Grădiniţa ,,Micii Cercetaşi”Botoşani, Grădiniţa,,Voinicelul”Botoşani, Grădiniţele Stânceşti, Ipoteşti, CătămărăştiVale, Cerviceşti, Cucorăni, Ipoteşti,Cătămărăşti Deal.  Dintre invitaţi: prof. Paula Gavriluţă- inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul preşcolar şi  directorul Şcolii Gimaziale ,,Sfânta Maria” Botoşani, prof. Marius Cristian Gherasim. S-au prezentat o varietate de proiecte de voluntariat pe domenii(Social , Ecologic, Cultural, Sănătate)  în care copii s-au implicat ca voluntari printre care:

,,Voluntariatul – dovadă de responsabilitate”, ,,Sunt mic,dar am o inimă mare”, ,,De la inimă la inimă”, .”Din suflet pentru suflet” ,”O lecţie de viaţă”, ,,Micii voluntari ai binelui”, ,,Bucurii pentru copii”, ,,Nouă ne pasă”, ,,O lume a prieteniei”, ,,Copil ca tine sunt şi eu!”, ,,Învăţăm să fim mai buni”, ,,Împreună pentru copii noştrii”,  Eco –Educaţie, Eco – acţiune”, ,,Schimb de jucării în scop umanitar” , Să fii şi tu un Moş Crăciun!”etc. cu exemple de bune practici de voluntariat cum ar fi donarea de fructe şi legume de către elevii Şcolii Gimnaziale ,,Sfânta Maria” Botoşani, persoanelor în vârstă de la Căminul de bătrâni Leorda, donarea de fructe din coşul toamnei de către preşcolarii Grădiniţei nr.4 ,,Licurici” Botoşani, elevilor cu CES integraţi în învăţământul de masă la Şcoala Gimnazială ,,Stefan Cel Mare” Botoşani, donarea de fructe, dulciuri şi alte lucruri preşcolarilor de la Grădiniţa Girotondo, Grădiniţa Călineşti, Grădiniţa Gorbăneşti, de cătră preşcolarii de la Grădiniţa ,,Lizuca”, ecologizarea parcului şi a curţilor grădiniţelor, împărţirea de pliante ECO, programe artistice, expoziţii, consiliere a copiilor şi părinţilor. Au mai fost şi alte activităţi de voluntariat cu diferite asociaţii printre care: Asociaţia ,,Ne trebuie speranţă”, Agenţia pentru Dezvoltare Comunitară ,,Inter- Activa”, Fundaţia ,,Ştefan Luchian”etc.

 A trezi şi a dezvolta spiritul voluntariatului la copii, a cultiva valorile lui  sunt unele din sarcinile de seamă ale educatorilor.

,,Nu numai în prag de sărbătoare, lumina şi zâmbetul ar trebui să fie pe feţele celor de lângă noi. Ar trebui să desfăşurăm mai des activităţi de voluntariat pentru că ele constituie o experienţă bogată de învăţare, facilitează dezvoltarea de capacităţi şi competenţe sociale şi contribuie la dezvoltarea la elevi a sentimentului de solidaritate. Acestea sunt benefice pentru voluntar ca individ, pentru comunitate şi societate în întregul ei şi reprezintă un mod de a aborda nevoile şi provocările umane.În calitate de cadru didactic, este recomandabil să formezi copiilor gustul pentru activităţi care să le facă bine din punct de vedere sufleteşte si de pe urma cărora să beneficieze şi alţii” a declarat Marius Cristian Gherasim directorul celor două unităţi organizatoare Grădiniţa ,,Licurici” şi ,,Lizuca” – structuri ale Şcolii Gimnaziale ,,Sfânta Maria”Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *