Direcţia de Sănătate Publică aşteaptă rezultatele analizelor de laborator la 40 de botoşăneni muşcaţi de căpuşe

capuseDirecţia de Sănătate Publică (DSP) a trimis nu mai puţin de 40 de probe de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi pentru a vedea dacă se confirmă sau se infirmă boala Lyme, în cazul unor botoşăneni muşcaţi de căpuşe. Ecaterina Chihaia, epidemiolog şef în cadrul DSP, a declarat că până la această dată nu au fost confirmări de boală Lyme la Botoşani. Potrivit acesteia, în 2011 au fost peste 50 de suspiciuni cu această boală, din care 16 cazuri au fost pozitive.

Muşcături de căpuşe au fost tot timpul, însă ceea ce uită toată lumea este că nu toate persoanele muşcate de căpuşe se şi îmbolnăvesc. Supravegherea maladiei Lyme în România este din 2010, când a fost sesizată creşterea numărului de îmbolnăviri în Europa şi a intrat şi România în supraveghere Acum avem suspiciuni, dar nu avem rezultate pozitive. Asta nu înseamnă că din probele trimise nu vor fi şi pozitive„, a precizat medicul Ecaterina Chihaia.

Medicii recomandă pentru evitarea muşcăturilor de căpuşe purtarea de haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete, purtarea de pantofi deschişi la culoare, utilizarea Deet(Dietil Toluamidă) drept repelent, prin aplicarea pe pielea ce poate veni în contact cu căpuşele, respectiv mâini, braţe, antebraţe şi ceafă, tratarea hainelor folosite pe teren, după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu căpuşe.

În cazul în care sunt găsite pe corp, se recomandă folosirea unei pensete cu vârful bont, fără cioc, prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşei, pielea se va dezinfecta cu alcool sanitar 70% şi se va aplica un ungunet conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *