Indiferența și lipsa educației sanitare lasă femeile pradă cancerului de col uterin. Botoșăneancă: Sunt care habar nu au ce-i acela uter. Degeaba întrebați

România se află pe primul loc la mortalitate provocată de cancerul de col uterin. Deși există vaccin și metode pentru depistarea precoce a bolii, multe femei refuză să meargă la medic sau nu conștientizează riscurile. Motivele variază, de la lipsă de educație sanitară, până la concepții medievale.

Statisticile arată o realitate sumbră. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, în privința mortalității la cancerul de col uterin. Situația este foarte gravă, rata mortalității fiind de patru ori mai mare decât media UE. Din total cancerelor de col uterin diagnosticate anual, în Europa, aproximativ 7.5 % provin din România.

Bărbații, principalii purtători ai virusului

Factorul de risc esențial care duce la apariția cancerului de col uterin este infecția cu Human Papilloma Virus( HPV), principalul transmițător fiind bărbatul, potrivit specialiștilor care explică faptul că bărbații doar găzduiesc virusul și îl pot transmite femeilor, cu efecte devastatoare, dar nu se îmbolnăvesc.

Se știe că un vector de transmitere sunt băieții sau bărbații. De cele mai multe ori ei nu fac infecția HPV, dar o transmit femeilor. Și atunci, femeile vor face infecția și ca factor de risc posibil cancer de col uterin, care, știm cu toții, pe lângă trauma personală a femeii care face boala, este cu adevărat invalidant și pentru familie. Pentru că de cele mai multe ori afectează femei tinere și impactează și familia, dar și mediul în care trăiesc”, precizează medicul epidemiolog Irina Alecu.

„Doar în România mai găsim cancer de col uterin în stadiul III”

În lupta cu cancerul de col uterin, spun medicii, sunt două arme importante. Pe de o parte, vaccinul împotriva HPV, dar și testele Babeș Papanicolau prin care pot fi identificate stadiile incipiente ale cancerului de col uterin. Depistat la timp, cancerul de col uterin poate fi vindecat în proporție de sută la sută.

Cancerul de col uterin este pe epiteliu, pe suprafața externă, adică încă de membrana bazală, nu a ajuns încă în țesutul conjunctiv care este dedesubt, nu a ajuns la vasele sanguine și limfatice din zona respectivă. Dacă nu a ajuns acolo, înseamnă că nu are cum să se răspândească în alte organe. Fiind doar pe epiteliu, îl extirpăm destul de ușor”, precizează medicul Corneliu Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Cu toate că există aceste metode rapide și sigure prin care femeile se pot păzi de cancer de col uterin, incidența este foarte mare. Numai în județul Botoșani, în anul 2022, numărul de cazuri de femei cu cancer de col uterin crescuse cu 25%. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani spun că situația poate deveni catastrofală dacă nu se iau măsuri adecvate.

Doar în România mai găsim cancer de col uterin în stadiul III. În alte țări din Uniunea Europeană nu mai există. De ce? Răspunsul este simplu: se face vaccinare, se fac teste Babeș Papanicolau. Dacă se conștietizează, se poate remedia situația, dacă nu, este catastrofal! E păcat, fiindcă este vorba de vieți omenești. Avem 16,5 la suta de mii de locuitori, cea mai mare mortalitate din UE”, adaugă Corneliu Saradan.

„Habar n-au ce-i acela uter”

Principala cauză a acestei situații aproape dezastruoase o reprezintă fie indiferența, fie neștiința. Sunt multe femei, inclusiv în mediul urban, chiar și din categoriile de intelectuali, care nu merg la controale anuale sau măcar o dată la trei ani, cum spun medicii DSP, din comoditate sau indiferență.

„Știu că nu este corect, dar tot amân. Nejustificat, dar amân. Poate ar trebui să fim mai conștiente. Ni se pare că nu putem păți noi așa ceva, mărturisește o tânără mamă din Botoșani.

Mai ales în mediul rural sunt femei care nici măcar nu au auzit de virusul HPV sau de problemele care pot să apară în urma infecției.

Nu știu, domne, de niciun virus! Nu știu nici de vaccin. Și nici nu mă vaccinez, nu mă interesează, câte zile o fi de la Domnu, atâtea să fie. M-am vaccinat o dată cu Covidul, gata, nu mai vreau! spune o săteancă din Blândești.

O consăteancă pe care am întâlnit-o în stația de autobuz ne explică situația din mediul rural. „Sunt care habar nu au ce-i acela uter. Degeaba întrebați. Mai sunt și care știu riscurile, dar se tem să meargă. Sau mai sunt din acelea neasigurate. De unde bani de vaccinuri, de consult?”.

Așa cum s-a întâmplat și la caravanele IRO organizate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în județul Botoșani, au fost femei oprite să meargă la control de partenerii lor. Ca noutate, din luna decembrie a anului 2023, se pot vaccina și băieții sau bărbați contra HPV, în condițiile în care sunt principalii purtători. Fetele și băieții până la 19 ani au gratuitate la vaccinare anti-HPV, scrie adevarul

Zeci de profesori pensionari în școlile din Botoșani. Sunt care depășesc și vârsta de 65 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *