Au făcut copii, dar nu au știut să-i crească. Zeci de minori din Botoșani au ajuns în grija statului după ce părinții i-au lăsat de izbeliște

Mai mulți botoșăneni au făcut copii, dar nu au știut să-i crească sau nu au avut posibilități financiare, așa că cei mici au ajuns în grija statului. De la începutul acestui an, în județul Botoșani 70 de copii au fost luați din familie și au ajuns în grija Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

Dintre aceștia, 11 au fost preluați cu forța deoarece părinții, deși nu aveau grijă de ei și îi țineau în condiții inumane ori chiar îi abuzau, refuzau să renunțe la ei. Astfel, angajații DGASPC au fost nevoiți să facă apel la instanță pentru binele copilului.

Potrivit reprezentanților DGASPC Botoșani, cel mai mic copil luat de la părinți și dat în grija unui asistent maternal are doar câteva luni, iar cel mai mare copil luat din familie are 16 ani.

„Este vorba despre copii neglijați, exploatați, supuși abuzurilor”, ne-au explicat reprezentanții DGASPC.

În ceilalți ani, existau părinți care își aruncau sau abandonau copiii, fie îi aruncau la gunoi, îi abandonau în spitale sau în alte locuri, dar, din fericire, anul acesta nu s-a înregistrat niciun asemenea caz. În schimb, față de anii precedenți, când erau luați unul sau doi copii din familie, în acest an s-au înregistrat foarte multe cazuri cu mulți frați: doi, trei, patru sau chiar șase frați luați din grija celor care le-au dat viață, dar nu au știut ori nu și-au dat interesul să-i crească corespunzător.

Trei copii ținuți flămânzi și în mizerie de proprii părinți. Adulții îi lăsau singuri și mergeau la băut

Spre exemplu, trei copii din judeţul Botoşani au trăit un adevărat chin din cauza părinților lor, într-o cămăruță de câțiva metri pătrați. Cei care trebuiau să îi iubească, să îi protejeze și să le ofere o copilărie frumoasă, i-au ținut în condiții greu de imaginat. Cele trei suflete, de șapte, zece și 13 ani, erau lăsate de izbeliște de cei care le-au dat viață. Atât mama, cât și tatăl sunt consumatori împătimiți de băuturi alcoolice, își lăsau copiii acasă singuri, fără mâncare și într-o mizerie de nedescris. Drama acestor copii din localitatea Durnești a fost sesizată de polițiștii din Ștefănești, iar angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au început o anchetă socială.

Băiatul nu era lăsat la școală, iar fata cea mare era pusă să preia și responsabilitățile mamei

Ancheta asistenților sociali a scos la iveală cât de iresponsabili erau cei doi părinți, Dorel Tuca și Tamara Irina Avădănei.  Tatăl mai lucrează la o stână din sat și de multe ori îl lua pe băiat cu el pentru a-l ajuta la muncă, astfel că minorul nu mai mergea la școală decât foarte rar. De altfel, și cadrele didactice au observat că acești copii erau total neîngrijiți. De multe ori, fata de 13 ani trebuia să preia responsabilitățile părintești în timp ce mama, de 46 de ani, și tatăl, de 50 de ani, erau plecați cine știe pe unde, ori veneau acasă băuți.

Instanța a decis ca minorii să fie preluați de DGASPC

DGASPC Botoșani a cerut în instanță preluarea acestor copii din grija părinților. Băiatul de zece ani și cele două fete, de șapte și 13 ani, au ajuns acum în grija unui asistent maternal. Magistrații au admis cererea celor de la DGASPC și a dispus „instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist. […] Dispune suspendarea pe durata plasamentului în regim de urgenţă a exercițiului drepturilor părinteşti ale pârâţilor T.D. , A.T.I. , cu privire la copii. Pe durata măsurii plasamentului în regim de urgenţă drepturile cu privire la persoana copiilor vor fi exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către asistentul maternal profesionist”. 

Botoșăneanul rămas fără nevastă și copii după ce femeia s-a îndrăgostit pe Facebook: Am iertat de multe ori, dar așa nu se mai poate. Nu mă lasă să văd copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *