Caz revoltător într-un sat din Botoșani! Trei copii ținuți flămânzi și în mizerie de proprii părinți. Adulții îi lăsau singuri și mergeau la băut

foto arhiva

Trei copii din judeţul Botoşani au trăit un adevărat chin din cauza părinților lor, într-o cămăruță de câțiva metri pătrați. Cei care trebuiau să îi iubească, să îi protejeze și să le ofere o copilărie frumoasă, i-au ținut în condiții greu de imaginat. Cele trei suflete, de șapte, zece și 13 ani, erau lăsate de izbeliște de cei care le-au dat viață. Atât mama, cât și tatăl sunt consumatori împătimiți de băuturi alcoolice, își lăsau copiii acasă singuri, fără mâncare și într-o mizerie de nedescris. Drama acestor copii din localitatea Durnești a fost sesizată de polițiștii din Ștefănești, iar angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au început o anchetă socială.

Băiatul nu era lăsat la școală, iar fata cea mare era pusă să preia și responsabilitățile mamei

Ancheta asistenților sociali a scos la iveală cât de iresponsabili erau cei doi părinți, Dorel Tuca și Tamara Irina Avădănei.  Tatăl mai lucrează la o stână din sat și de multe ori îl lua pe băiat cu el pentru a-l ajuta la muncă, astfel că minorul nu mai mergea la școală decât foarte rar. De altfel, și cadrele didactice au observat că acești copii erau total neîngrijiți. De multe ori, fata de 13 ani trebuia să preia responsabilitățile părintești în timp ce mama, de 46 de ani, și tatăl, de 50 de ani, erau plecați cine știe pe unde, ori veneau acasă băuți.

Instanța a decis ca minorii să fie preluați de DGASPC

DGASPC Botoșani a cerut în instanță preluarea acestor copii din grija părinților. Băiatul de zece ani și cele două fete, de șapte și 13 ani, au ajuns acum în grija unui asistent maternal. Magistrații au admis cererea celor de la DGASPC și a dispus „instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist. […] Dispune suspendarea pe durata plasamentului în regim de urgenţă a exercițiului drepturilor părinteşti ale pârâţilor T.D. , A.T.I. , cu privire la copii. Pe durata măsurii plasamentului în regim de urgenţă drepturile cu privire la persoana copiilor vor fi exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către asistentul maternal profesionist”. 

O gravidă a aflat că va naște un copil bolnav, fără picioare, apoi a mers la un preot. „În noaptea aceasta am plâns de fericirire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *