FOTO Sute de credincioși au participat, astăzi, la hramul mănăstirii Gorovei. Nu a lipsit pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni

Sute de credincioși au participat sâmbătă, 23 septembrie la mănăstirea Gorovei, unde a fost sărbătorită zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul și icoana făcătoare de minuni aflată la acest așezamânt monahal. Astăzi se sărbătorește hramul de toamnă a mănăstirii, hramul principal al bisericii fiind pe 24 iunie în ziua Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, după care a urma Sfânta Liturghie. Ulterior a fost citit imnul acatist al icoanei alcătuit de I.P.S.Calinic pe vremea când era episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor urmând apoi pelerinajul cu icoana facătoare de minuni. La plecare, credincioșii au primit pachețele cu sărmăluțe.

Mănăstirea Gorovei a fost întemeiată în 1742, dar atestată documentar abia în 1945. La baza întemeierii mănăstirii stă o legendă. Mănstirea Gorovei a fost ridicată de călugărul Avramie de la mănăstirea Dragomirna. Acesta lucra prin poienile de la Vârful Câmpului la stupii mitropolitului Anastasie Crimca. La un moment dat dinspre pădure a auzit cântându-se troparul Sfântului Ioan Botezătorul.

Muzica divină ar fi durat trei zile, până când Avramie convins că este vorba de un loc sfânt a clădit o biserică cu lemnul care se găsea din abundenţă în zonă. În curând auzind de minunea de la Gorovei, mai mulţi călugări şi-au ridicat bordeie în jur şi au întemeiat mănăstirea. De atunci şi până astăzi comunitatea de călugări a prosperat, existând două biserici în curtea mănăstirii.

Dar principala atracţie de la Gorovei este icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea acesteia are legătură tot cu întemeierea mănăstirii. Icoana ar fi fost furată de un grup de tătari prădalnici de la o mănăstire din zona Sucevei şi îngropată la rădăcina unui copac dintr-o poiană de la Vârful Câmpului. De acolo ar fi auzit Avrmie muzica divină. Când a săpat la rădăcina copacului a găsit icoana. Îmbrăcată în aur, icoana care are 400 de ani vechi, se află şi astăzi în biserica mănăstirii şi este considerată de credincioşi făcătoare de minuni.

Aceştia dar şi călugări spun că cei care se roagă fierbinte şi cu credinţă se pot vindeca de orbire,cancer epilepsie dar şi descoperirea hoţilor. În jurul icoanei este plin de bileţele cu rugăciuni ale oamenilor. Mii de credincioşi vin anual la această icoană făcătoare de minuni, iar călugării spun că vin şi oameni din străinătate, dar şi de la alte culte, pentru a cere ajutorul icoanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *