Fostul administrator public al județului Botoșani, reținut de procurorii DNA. Este implicat în dosarul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Fostul administrator public al județului Botoșani a fost reținut, sâmbătă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași, el fiind implicat în dosarul președintelui Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat pentru o șpagă de 1,25 milioane de lei. Este vorba de Radu Judele, care a fost administrator al județului Botoșani în perioada în care președinte al CJ era Florin Țurcanu.

În cazul său, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și Dumitru Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (circa 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de Radu Judele pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22 iunie 2022 respectiv în perioada 7-15 februarie 2023, expertul Radu Judele ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, fostul administrator public al județului Botoșani i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 2 martie 2023 și 27 aprilie 2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, Judele ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și Dumitru Buzatu.

Doi agenţi de poliţie din Botoşani au devenit ofiţeri după un concurs la care au participat alţi peste 30 de poliţişti. Cine sunt ei!

Buzatu, arestat pentru luare de mită

În perioada 8 mai 2023 – 7 septembrie 2023, Dumitru Buzatu, în calitatea de președinte al CJ Valsui, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

O mămică de 26 de ani din Botoșani, în stare gravă la spital. Cei 6 copilași ai acesteia au nevoie de ajutor

One thought on “Fostul administrator public al județului Botoșani, reținut de procurorii DNA. Este implicat în dosarul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *