Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani își ia avocați după ce s-a dispus introducerea unității ca parte responsabilă civilmente în cazul Alexandra Ivanov

Consiliul Judeţean Botoșani achiziţionează servicii juridice,  de consultanță, asistență și reprezentare a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani în cazul Alexandra Ivanov.

Asta după ce spitalul a primit o adresă de la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale prin care este informat că a fost dispusă introducerea în cauza a unității sanitare, ca parte responsabilă civilmente în cauza penală.

Conform art. 86 din Codul de procedură penală, partea responsabilă civilmente este persoana care, potrivit legii civile, are obligația legală sau convențională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracțiune și care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal și se numește parte responsabilă civilmente. Prejudiciul pe care reprezentanții familiei pacientei decedate îl solicită a fi reparat se ridică la peste 7 milioane de euro (conform declarațiilor din presa locală și națională). ”, susțin reprezentanții CJ Botoșani.

Activitatea Biroului juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani se desfășoară doar cu un singur salariat la această dată iar unitatea spitalicească are peste 200 dosare pe rolul instanțelor în diferite stadii procesuale, din care 40 doar din 2023.

Reamintim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava introduce Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani ca ”parte responsabilă civilmente” în cazul Alexandra Ivanov, tânăra care a murit pe 18 august în Maternitate.

Totodată, procurorul de caz  a admis cererea de constituire parte civilă formulată de cei 12 petenți, admițând. astfel, despăgubirile cerute de rudele tinerei moarte pe patul de spital. Rudele Alexandrei Ivanov au solicitat despăgubiri de peste 7 milioane euro.

”În acest moment procesural, raportat la configurația de moment a ansamblului probator, există indicii cu privire la o inacțiune culpabilă a suspectei (nr. medic Mariana Pitrop), având drept consecință rezultatul letal menționat și implicit prejudicierea petenților, rude apropiate ale victimei sau, după caz, persoane care au stabilit relații similare celei de rudenie cu victima.. (..) De asemenea, întrucât inacțiunea sus menționată a fost realizată de suspect în exercițiul atribuțiilor de serviciu ca medic în cadrul unității spitalicești, se apreciază că raporturile existente între suspectă sși spital, ca persoană juridică angajatoare și furnizoare de servicii medicale publice, sunt apte să angajeze și răspunderea civilă a spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, în calitate de parte responsabilă civilmente”, arată procurorul de caz.

Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decedat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.

Cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani nu au evaluat corect durerile Alexandrei, tânăra de 25 de ani, care a murit pe patul de spital din cauza neglijenţei angajaţilor unităţii spitaliceşti.

„Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal. Aceasta (n.r.- Alexandra Ivanov) a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării”, este scris, negru pe alb, în raportul de analiză în urma cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

O altă concluzie a anchetei arată că medicul de gardă, Mariana Pitrop, a transmis indicaţii prin telefon către asistentul medical care se afla pe etajul 5, pe care se află şi salonul în care a fost internată Alexandra. Practic, asistenta i-a atras medicului atenţia cu privire la starea pacientei, însă acesta nu a ajuns în salonul tinerei care avea să moară.

„La ora 5.11, medicul a recomandat pentru ultima dată telefoni indicaţii terapeutice ca urmare a apelului telefonic iniţiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul 5„, se mai arată în raport.

Familia Alexandrei, mămica moartă maternitatea Botoşani, cere despăgubiri record. „Preferam să mâncăm pâine cu sare şi să fi trăit ea”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *