Tânărul din Botoșani care a vrut să se sinucidă în sediul Poliției, trimis la închisoare. Judecătorii l-au condamnat pentru tâlhărie

Tânărul care a încercat să se sinucidă, pe 24 iunie 2022, în sediul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a fost condamnat, miercuri, la doi ani și cinci luni de închisoare pentru „tâlhărie” și pentru „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”. Sentința a fost dictată de Judecătoria Botoșani, care l-a găsit vinovat în dosarul în care era cercetat, în vara anului trecut, pentru o tâlhărie comisă cu o zi mai devreme.

Botoșăneanul de 30 de ani era sub escortă în sediul Poliției, iar la a scos un cuțit, tip briceag, din buzunarul pantalonilor și și-a creat leziuni în zona pieptului”.

„A fost deposedat de cuțit și imobilizat de către polițiști, fiind solicitat un echipaj de ambulanță care l-a transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale. În acest moment, tânărul se află în afara oricărui pericol, cadrele medicale concluzionând că rănile provocate sunt superficiale”, a precizat atunci purtătorul de cuvânt al Poliției, Delia Nenișcu.

Agent de poliție anchetat, după ce un tânăr de 30 de ani a vrut să se sinucidă în sediul IPJ Botoșani

 

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 396 alin. (1), (2) şi (10) din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul AGAFIŢEI ALBERTO pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie”, prev. de art. 233 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. (1) şi 43 alin. (5) din Codul penal, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, ce se va executa în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. (2) rap. la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani, de la data executării prezentei sentinţe. În temeiul art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, care se execută din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

În temeiul art. 396 alin. (1), (2) şi (10) din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul AGAFIŢEI ALBERTO pentru săvârşirea infracţiunii de „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, prev. de art. 372 alin. (3) din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. (1) şi 43 alin. (5) din Codul penal, la pedeapsa de 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare, ce se va executa în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. (1) rap. la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 2 ani, de la data executării prezentei sentinţe. În temeiul art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, care se execută din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare ?i până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

În temeiul art. 38 alin. (1) Cod penal, constată că infracţiunile săvârşite de inculpatul Agafiţei Alberto care fac obiectul prezentei cauze sunt concurente. În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză de 2 (doi) ani închisoare și 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite – sporul de 5 (cinci) luni închisoare, inculpatul Agafiţei Alberto urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani și 5 (cinci) luni închisoare. În temeiul art. 45 alin. (2) şi (3) lit. b) din Codul penal, rap. la art. art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) din Codul penal, aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o func?ie care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 2 ani, de la data executării prezentei sentinţe. În temeiul art. 45 alin. (5) din Codul penal rap. la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) din Codul penal, aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a de?ine, purta și folosi orice categorie de arme, care se execută din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În temeiul art. 399 alin. (1) din Codul de procedură penală, menţine măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Agafiţei Alberto prin încheierea nr. 24 din data de 28.06.2022 a Judecătoriei Botoşani pronunţată în dosarul nr. 7618/193/2022, definitivă prin încheierea nr. 24 din data de 30.06.2022 a Tribunalului Botoşani. În temeiul art. 404 alin. (4) lit. a) din Codul de procedură penală şi art. 72 alin. (1) din Codul penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Agafiţei Alberto durata reţinerii de 24 de ore, începând cu data de 27.06.2022, ora 17.00 şi arestării preventive din prezenta cauză penală de la data de 28.06.2022 la zi.

În temeiul art. 112 alin. (1) lit. b) Cod penal, dispune confiscarea specială a unui cuţit care prezintă pete de substanţă de culoare brun-roşcată, identificat lângă scaunul marcat cu plăcuţa nr. 2 şi anexat la dosarul nr. 2787/P/2022, ridicat în coletul nr. 4, sigilat la 27.06.2022 (f. 132 d.u.p.). În temeiul art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76 din 2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de la inculpatul Agafiţei Alberto de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. În temeiul art. 5 alin. (5) din Legea nr. 76 din 2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, informează pe inculpatul Agafiţei Alberto că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. Ia act că persoana vătămată Agafiţei Şancar nu s-a constituit parte civilă în cauză. În temeiul art. 274 alin. (1) din Codul de procedură penală, obligă inculpatul Agafiţei Alberto să plătească suma de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare aferente urmării penale, iar suma de 400 lei, reprezentând cheltuieli judiciare aferente fazei de judecată. În temeiul art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul apărătorului din oficiu va fi avansat către Baroul Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei (suma de 1495 lei – delegaţie nr. 1565/2022 – av. Huţanu Marian). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei sentinţei. Pronunţată astăzi, 11.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *