Anticorpi monoclonali folosiți în tratarea bolnavilor de COVID-19, în spitalele botoșănene. Ce bolnavi nu vor primi deloc

Directorul DSP, Monica Adăscăliței, alături de prefectul Dan Nechifor
Directorul DSP, Monica Adăscăliței, alături de prefectul Dan Nechifor

Botoșaniul a primit 30 de fiole de anticorpi monoclonali pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, un  număr de 20 de fiole au ajuns la Spitalul Județean, iar zece la Spitalul Dorohoi.

„În ultima perioadă, știți foarte bine, s-a discutat foarte mult despre anticorpii monoclonali, pe care și județul Botoșani i-a primit și i-am distribuit spitalelelor din județul Botoșani”, a spus Adăscăliței în cadrul unei conferințe de presă.

Având în vedere că în ultima perioadă au fost multe întrebări cu privire la faptul că acești anticorpi monoclonali nu se administrează tuturor pacienților, iar șefa DSP Botoșani a făcut o serie de precizări.

În primul rând, medicația și tot ce înseamnă conduita terapeutică, medicul curant este suveran în ceea ce privește schema de tratament administrată pacienților, dar ca și, să vă dau câteva idei, care sunt aceste criterii de eligibilitate. În primul rând vreau să spun de criteriile de excludere, unde nu se administrează deloc acești anticorpi monoclonali: în momentul în care pacientul are simptome mai mult de șapte zile, forme severe de boală, cu disfuncții respiratorii care necesită suplimentare cu oxigen sau dacă s-a utilizat în prealabil plasma de convalescent”, a declarat Adăscăliței.

Sunt eligibili pacienții care au forme ușoare, cu o saturație mai mare de 93%, fără supliment de oxigen, vârsta mai mare de 60 de ani, dacă prezintă boli cardiovasculare severe, care au transplant de organe sau măduvă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *