Se întâmplă la Botoșani! O comună are rata reală de infectare cu COVID-19 de peste 15 cazuri la mie. Ce o face să scape de carantină!

Autoritățile sanitare din Botoșani se află în situația de a calcula greșit indicele de infectare într-o comună din județ, din cauza unor date eronate privind numărul real de locuitori al respectivei comune.

Este vorba de comuna Ripiceni care are, potrivit recensământului oficial din 2011, o populație de 1.917 locuitori, dar care figurează în evidențele Primăriei cu o populație de 4.888 persoane.  Diferența de locuitori este generată de înregistrarea unor domicilii fictive pentru aproape 3.000 de cetățeni moldoveni care s-au folosit de diferite adrese din comună pentru a obține cetățenia română.

Realitatea este că populația din Ripiceni nu a crescut în ultimii 10 ani, așa cum arată datele comunicate de administrația locală.

citește și: Drama prin care a trecut directoarea unei școli din Botoșani, după ce s-a infectat cu COVID-19: „Te cuprinde doar o teamă de moarte și de a nu te sufoca”

Sâmbătă, în comuna Ripiceni erau 29 de cazuri de COVID-19, iar Direcția de Sănătate Publică a calculat o rată de infectare de 5,93 cazuri la 1.000 de locuitori.

Dacă ar fi ținut cont de populația reală de 1.917 locuitori, autoritățile sanitare ar fi trebui să stabilească rata de infectare la 15,12 cazuri la 1.000 de locuitori. Practic, comuna Ripiceni scapă de carantinare grație moldovenilor aflați doar scriptic în evidențele autorităților locale.

Aceeași situație este înregistrată și la Vârfu Câmpului, acolo unde Primăria a fost nevoită să înregistreze aproape 4.000 de cetățeni ucraineni, care și-au stabilit domicilii fictive pe raza acestei comune pentru a beneficia, de asemenea, de cetățenia română.

Popuilația reală din Vârfu Câmpului este de 3.420 de persoane, însă Primăria are în evidență 7.421 cetățeni.

Și aici, rata de infectare este calculată la populația scriptică nu faptică, astfel că indicele de îmbolnăvire este de doar 2,9 cayuri la 1.000 de locuitori, nu 6,1 cazuri la 1.000 de locuitori, așa cum este de fapt, dacă cei 21 de diagnosticați cu COVID ar fi raportați la populația exuistentă la ultimul recensământ, care a fost de 3.420 persoane.

 

Restricții suplimentare în trei localități din Botoșani. Magazinele se închid mai devreme, iar circulația populației este restricționată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *