Povestea cumplită a unei mame din Botoșani care a donat organele copilului! Medicii au rămas muți când a venit la control cu alt băiat. „Mi-au spus că are ceva plesnit la inimă”

O poveste de viață a impresionat medicii Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Au rămas înmărmuriți după ce au aflat prin ce a trecut o mamă care a venit cu fiul ei pentru a primi un transplant de cornee. În urmă cu 16 ani, femeia a ajutat alți copii să primească șansa de a vedea din nou. Rița Atodiresei, o mamă din județul Botoșani, a arătat ce însemnă sacrificiul, dar și puterea de a merge mai departe indiferent de cât de greu a fost încercată de viață. În urmă cu 16 ani, baiatul mai mic a decedat după ce a fost izbit de o mașină pe marginea drumului. Nu a stat pe gânduri atunci când medicii ieșeni au îndemnat-o să doneze organele, scrie bzi.ro. În ciuda durerii suferite după ce a aflat că fiul ei nu mai are nicio șansă, a semnat acordul pentru donarea oganelor, fără să aștepte nimic în schimb. Tot ce și-a dorit a fost să ajute cât mai multe vieți. În acel moment nu și-a imaginat ce avea să urmeze. După exact 40 de zile de la decesul fiului ei a aflat că este însărcinată și că va avea tot un băiețel. Vestea i-a luat parcă o piatră de pe inimă și a reușit să mai uite de griji. Probleme au apărut când baiatul a împlinit 10 ani, iar din cauza unui incident i-a fost afectată grav vederea.

A donat organele fiului de trei ani, care i-a murit în brațe în urma unui accident tragic

Rița Atodiresei era pe acoperișul casei când s-a întâmplat accidentul. Voia să repare o antenă și a trimis băiatul mai mare la vecinii de peste drum. Cel mic era în curtea casei când i-a spus că vrea să plece după fratele mai mare. Deși i-a spus să nu iasă din curte, băiețelul a dispărut imediat și a ieșit direct în stradă. Într-o fracțiune de secundă a fost izbit de o mașină și a ajuns la spital.
„Eu nu aveam un gard bun atunci când s-a întâmplat și a ieșit în stradă. Venea mașina și mi l-a izbit. A decedat la 3 ani și 4 luni, acum 16 ani, când l-a izbit frontal o mașină de pe marginea șanțului. Nu i-a rupt mâna, nu i-a spart capul, nu s-a întâmplat nimic de genul acesta, era conștient, nu era mort. Plângea după ce l-a izbit jos și am ajuns cu el la Spitalul Județean din Botoșani și ne-a trimis la Iași. Medicii mi-au spus acolo că poate așa va avea șanse să scape. În Iași mi-au spus că nu are șanse de a scăpa, dar în schimb mi-au spus că are ceva plesnit la inimă și m-au întrebat dacă sunt de acord să donez corneea și alte organe care mai sunt bune din el și am spus că da”, a povestit Rița Atodiresei, mama băiatului transplantat la Iași.

După 40 de zile de când i-a decedat băiatul mai mic, Rița a aflat că este însărcinată

După ce a decedat băiatul, la fix 40 de zile, a aflat că este însărcinată. Urma să nască tot un băiat, căruia i-a pus numele Ionel. Nu se aștepta la această veste și a fost derutată inițial. Abia după două luni a mers la control și a aflat că e băiat și în momentul acela a simțit că viața i-a revenit total. Acum, femeia crede că primul băiat trăiește prin organele primite de alți copii.

Așa cum mi-a zis și preotul, orice gest contează, și am zis că fac o pomană, poate Dumnezeu o să mă ajute. Cred că de asta nici nu îl visez, vorbesc tot timpul de el și nu l-am visat vreodată, deși îmi doresc să îl văd măcar în vis. Preotul mi-a spus că nu îl visez pentru că prin pacienții care au primit transplantul el trăiește, este pomenit de cei care au primit organe de la el. Și eu tot timpul îl pomenesc pe cel care a donat pentru copilul meu. Dau pomană de sufletul unui înger și mă rog pentru el”, a precizat Rița Atodiresei.

Problemele pentru Rița Atodiresei au revenit acum 6 ani. La vârsta de 10 ani, Ionel a fost lovit cu un bulgăre de zăpadă, care i-a provocat o contuzie oculară. Ulterior s-a albit corneea, a avut leucom cornean post-traumatic și a fost pus pe lista de așteptare pentru transplant. În final, a primit corneea, iar medicii de la Clinica de Oftalmologie din Iași au spus că evoluția este foarte bună, chiar și din punct de vedere estetic. Trei ani a stat pe lista de așteptare pentru un transplant de cornee, timp în care a continuat să vină periodic la control. În decembrie 2020, înainte de Crăciun, a fost realizat transplantul. Intervenția a avut loc într-o zi de miercuri, chiar în ziua în care a murit primul băiat.

Venea de la școală și cum se jucau, se bulgăreau, și mi-a spus că a primit un bulgăre de zăpadă în ochi și mi-a spus că îl doare ochiul. Am crezut inițial că nu vrea să meargă la școală, am stat două zile acasă cu el și într-adevăr, când m-am dus cu el la spital, era grav. A stat internat, a primit tratament, a făcut injecții. Când am primit vestea că va primi o cornee eu m-am bucurat, el a fost puțin speriat, dar i-am spus că o să fie bine și că o să vadă bine din nou, nu o să îl mai doară ochiul. Și atunci când am venit la transplant a început să plângă, tremura, dar i-am spus că stau cu el, o să merg cu el și am făcut așa, nu m-a interesat de nimic, decât să fie el bine”, a mai povestit femeia.

Fapta i-a fost răsplătită 6 ani mai târziu: „Că e mai devreme, că e mai târziu, tot primești răsplata”

Rița Atodiresei nu s-a așteptat la recompense pentru organele donate.

„M-au întrebat dacă vreau bani sau vreau ceva și eu am spus că nu, nu vreau nimic, să fie fericit cine va primi și să se folosească alți copii de organe și să fie ei bine, de asta am donat. Știu că a venit o mamă cu un copil atunci și m-a întrebat dacă vreau bani cand erau recoltate organele de la băiatul meu și am zis că nu, nu vreau nimic. I-au luat corneea și rinichii, am înțeles, de organe sunt bune, am zis să le ia. Sunt de părere că toată lumea care trece printr-o nenorocire ca asta ar trebui să doneze organele. Eu așa mi-am primit răsplata de la Dumnezeu, eu așa cred. El există. Că e mai devreme, că e mai târziu, tot primești răsplata. Cred că cei care donează nu ar trebuie să ceară bani. Și la mine s-a întâmplat, nu am avut bani atunci și mi-a prins bine că nu am dat ceva atunci, când nu mi-a luat nimeni un leu. Băiatul este bine, evoluează bine”, a mai spus mama baiatului transplantat.

Un număr record de transplanturi de cornee în mai puțin de trei luni. Al 13-lea pacient care va putea vedea din nou în anul 2021

Luni, 29 martie 2021, se vor mai efectua două transplanturi de cornee în Clinica de Oftalmologie a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Trei pacienți au fost internați pentru evaluare, pentru a se stabili doi dintre ei compatibili. Cele două organe au fost recoltate joi, 25 martie 2021, la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, transplantul de cornee cu numărul 12 și cel cu numărul 13 se vor realiza la Iași.

„Niciodată nu am mai avut o astfel de situație. De obicei se realizează în jur de 10 transplanturi de cornee pe an. Acum, în două luni și jumătAte, am efectuat deja 11 intervenții. Ceea ce am observat este că, atunci când este o sărbătoare precum Crăciunul sau Paștele, o perioadă de post, lumea este mai bună și atunci avem frecvent transplant de cornee. Luni, cele două transplanturi vor fi efectuate de echipa coordonată de domnul prof. dr. Chiseliță. Noi asigurăm tot ce înseamnă materialele necesare, dar și condiții sigure pentru pacient”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *