Amenajarea unui acvariu și întreținerea acestuia: tot ce trebuie să știi

Dacă v-ați gândit să vă montați un acvariu în casa dumneavoastră și să îl populați cu pești, aflați că sunt multe lucruri ce trebuie luate în considerare. De la dimensiunile acvariului, la tipul de pești și la apa din acvariu, trebuie să cunoașteți o multitudine de aspecte ce țin de amenajarea și întreninerea unui acvariu.

Ar fi foarte ușor dacă tot ce ar trebui să facem ar fi să umplem acvariul cu apă și sa punem peștii în acvariu, însă acesta presupune implicare. Până la urmă este vorba de niște vietăți a căror viață depinde de grija pe care le-o purtați.

În primul rând, trebuie discutat tipul de apă folosit pentru a umple acvariul. Nu se recomandă utilizarea apei de ploaie sau a apei din fântâni, încât nu putem știi ce impurități conține, iar din punct de vedere biologic, nu conțin ceea ce au nevoie peștii.

Apa de la robinet este în permanent testată și poate fi un început bun pentru noul acvariu. Însă, pentru a evita clorul, cuprul sau metalele grele din apa de la robinet, este obligatorie instalarea unui preparator pentru apă și bacterii. Pentru că este un mediu închis, iar excrementele  și procesele biologice ale microorganismelor din acvariu pot influența calitatea apei, este necesară schimbarea apei săptămânal în proporție de 30%. Apa nouă poate fi tratată cu diverse soluții de condiționare. De asemenea, se sifonează pietrișul cu ajutorul unui aspirator de substrat special pentru acvariu, se spală geamurile cu bureți sau chiar și magneți și se curăță filtrele când debitul scade.

Valorile apei trebuie verificate periodic, în așa fel încât viața micilor pești să nu fie influențată de acestea.

În ceea ce privește peștii, aceștia trebuie aleși de la pet shop asistat de unul dintre vânzători, încât nu toți trăiesc în același tip de apă, la aceeași temperatură și nu au aceeași alimentație. Trebuie să găsiți echilibrul perfect între peștișorii pe care îi alegeți. De asemenea, acvariul nu trebuie suprapopulat. Dacă doriți mai mulți pești sau pești mai mari, vă trebuie un acvariu mai mare. Peștii de 4-5 centimetri lungime au nevoie de 4-8 litri de apă. Peștii se hrănesc doar cu mâncare specială, specifică speciei lor, și li se pune mâncare pe suprafața apei o dată sau maxim de 2 ori pe zi, dar în cantitate mică în așa fel încât să nu cadă pe fundul acvariului. Aceasta se poate depune, ne mai fiind consumată, și duce la alterarea calității apei.

Țineți cont atunci când achiziționați un acvariu că aveți nevoie și de filtru, încălzitor și cablu de încălzire sol (după caz), iluminat, termometru, decorațiuni (sol, pietriși, plante, peșteri), preparator apă, agenți contra algelor, set pentru testarea pH-ului și test pentru nitriți. Lista poate continua și poate crește în funcție de interesul pe care îl dedicați acvariului.

Pregatirea și întreținerea acestuia implică multă muncă, dar pentru multe persoane este o modalitate de a se relaxa. Iar un acvariu poate fi, cu siguranță, o piesă de rezistență în decorul living-ului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *