Război total la o primărie din judeţ. Acuzaţii de deturnări de fonduri de sute de mii de lei

primarO primărie din judeţ a devenit frontul de luptă dintre fostul şi actualul primar, cu acuzaţii de deturnări de fonduri de sute de mii de lei.

like facebookEste vorba despre primăria comunei Răchiţi, unde procurorii au deschis mai multe anchete în ceea ce priveşte activitatea actualului primar. Acuzaţiile ce i se aduc lui Gheorghe Iacob, actualul ales, vizează infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii anchetează plata sumei de 529.786 de lei din bugetul local, după un proiect cu cofinanţare europeană ce prevedea şi un act adiţional de suplimentare a lucrărilor. Totul a început după ce firma Conrec SA ce a executat lucrările vizând drumuri publice, canalizare şi staţie de epurare, a somat primăria să plătească suma din actul adiţional. Cum nu a primit banii a deschis acţiune în instanţă şi a câştigat.

Actualul executiv a cerut în instanţă ca fostul primar, Vasile Adăscăliţei, să fie chemat în garanţie pentru că el a semnat actul adiţional pentru efectuarea lucrărilor. Numai că judecătorii au respins acţiunea şi acum fostul primar susţine că de fapt trebuia chemată în garanţie APDRP, instituţia ce finanţa proiectul. Nefăcând acest lucru primăria s-a văzut în situaţia în care a trebuit să plătească din bugetul propriu suma.

” M-au târât prin procese, chemându-mă în garanţie şi au pierdut definitiv. Avea timp trei luni înainte de proces şi timp de doi ani cât au durat procesele să cheme APDRP în garanţie, însă nu a făcut-o, doar ca să mă denigreze în comunitatea locală. Însăşi instanţa a constatat că, în virtutea contractului de finanţare, suma ce făcea obiectul actului adiţional avea acoperire în contractul de finanţare. Apoi au deturnat sumele din bugetul local pentru contravaloarea lucrărilor şi cheltuielile de judecată. Acum vor trebui să răspundă pentru aceşti bani”, a declarat Vasile Adăscăliţei.

Acesta a mai adăugat că actualul executiv a chemat corpul de control al Guvernului şi au verificat lucrarea şi nu au fost descoperite nereguli.

De cealaltă parte reprezentanţii instituţiei susţin că nu aveau cum să cheme APDRP şi să fie pusă la plată, în condiţiile în care exista un grafic strict de rambursări şi acesta s-a încheiat. Mai mult decât atât, fostul primar ar fi semnat actul adiţional de lucrări fără acordul consiliului local şi fără cel al serviciului financiar. Acum o nouă anchetă îl vizează pe fostul primar pentru angajarea de lucrări peste limita creditului bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *