Concert de pian sub bagheta unui dirijor american, vineri seară, la Filarmonica Botoșani

concert filarmonica BotosaniVineri, 11 decembrie 2015, ora 18.30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT SIMFONIC

Dirijor: ROBERT GUTTER (SUA)
Solist: ALBERTO LODOLETTI, pian (Italia)

like facebookÎn program:

R. Schubert: Uvertura operei „Rosamunde”
Allegro

W. A. Mozart: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, KV 466
Allegro
Romanze: Andante
Rondo: Allegro

P a u z ă

P. I. Ceaikovski: Suita pentru orchestră nr. 3, în sol major, op. 55
Largo, solenne; Allegro ed energico; Andante; Allegro; Andante; Allegro (I-mo)
ROBERT GUTTER
– dirijor –

S-a născut în 1938 în New York City, unde şi-a făcut şi studiile muzicale. A dirijat concerte simfonice şi spectacole de operă în întreaga lume, de la New York şi Washington la Londra, Paris, Viena, Milano, Buenos Aires, Florenţa, Madrid, Stuttgart, şi Tianjin (China). A fost dirijor invitat permanent la Viena Volksoper, Linz Stadtheater, Teatro Lirico dEuropa, Teatrul Massimo Bellini, Opera New Orleans, Grand Opera Connecticut şi Opera de Stat din Astana, Kazahstan. De asemenea, a fost dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice Naţionale a Ucrainei de la Kiev (1996-2000). Maestrul Gutter este în prezent dirijor invitat principal al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău şi principalul dirijor de turnee al acestei orchestre. Este fondator şi director artistic al Institutului Internaţional pentru Dirijori, unul dintre cele mai importante programe de formare din lume pentru dirijori profesionişti. Elevii lui au câştigat numeroase premii şi sunt invitaţi să dirijeze orchestre din Europa şi Statele Unite. Timp de 20 de ani Robert Gutter a fost director al activităţilor de orchestră la Universitatea din Carolina de Nord-Greensboro. Înainte de aceasta, timp de 16 ani, a ocupat postul de director muzical şi dirijor al Orchestrei simfonice Springfield, reuşind să formeze una dintre orchestrele regionale cele mai bine puse la punct din State; aici, la Springfield, a primit titlul de dirijor emerit (1986). Respectat de public, Robert Gutter îşi continuă activitatea dirijorală pe întreg teritoriul Statelor Unite.

ALBERTO LODOLETTI
– pianist –

S-a apropiat foarte timpuriu de pian, urmând tradiţia familiei, una dintre bunicile sale fiind o valoroasă pianistă pariziană: Nelly Schröder. A început studiul pianului în particular cu Massimo Cozzi, continuând apoi cu Luca Sanna şi Raimondo Campisi. După absolvirea studiilor liceale, s-a înscris la Conservatorul G. Verdi din Milano, clasa maestrului Vincenzo Balzani, încheindu-şi studiul cu diploma academică, obţinută cu calificativul maxim. Ulterior a mai studiat cu pianistul Walter Krafft la München, sau participând la cursuri de master ale unor muzicieni precum: Oleg Marshev, Giovanni Umberto Battel, Mariana Sârbu, Boris Berman, Jean-Marc Luisada. A fost distins cu premii la mai multe concursuri internaţionale. Concertează în mod curent în Italia, dar şi în ţări precum Austria, Bulgaria, Germania, Franţa, Monaco, România, SUA, Elveţia.
Din 2014, este invitat în mod regulat în SUA pentru a susţine concerte şi cursuri de master. Repertoriul său cuprinde lucrări diverse, de la muzica barocă la cea contemporană, promovând adeseori recitaluri din creaţia aceluiaşi autor (Mozart, Chopin, Liszt) sau grupate pe criterii stilistice ori geografice, de la Debussy şi Ravel la Mussorgski şi Prokofiev.
Din anul 2008 este director al Festivalului Internaţional de Muzică Clasică din regiunea Medio Olona (Lombardia, nord-vestul Italiei). A realizat înregistrări pe CD-uri cu lucrări de Beethoven, Chopin, Liszt, Scarlatti, Bach, Rimski-Korsakov şi Moszkowski.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *