O biserică ortodoxă din Botoșani, unică în Europa. Află istoria!

biserica hiliseu horia- botosaniClopotniţa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hilişeu Crişan din judeţul Botoşani este, prin arhitectura sa, unică în România, dar şi în Europa.

Construcţia, care datează de la 1832, este realizată din piatră de temelie, pe care sunt sculptate chipul Mântuitorului între doi îngeri, iar în dreapta şi în stânga, pe coama zidurilor, sunt sculptate în piatră chipurile celor 12 apostoli.

Ea reprezintă poarta de intrare în curtea bisericii de lemn, care datează de la 1902 şi care a fost construită de boierul Vasile Curt. Potrivit Monografiei BisericiiAdormirea Maicii Domnului„, clopotniţa este fondată, în 1032, de soţia boierului care a ridicat biserica, Ana Curt.

biserica hiliseu horia- botosani„Monumentul este realizat în genul monumentelor similare din Apus şi poartă caracteristicile artei romantice”, se arată în monografia realizată de preotul Gabriel Derscariu.

„E un amestec de elemente catolice şi elemente ortodoxe care o fac unică în Europă. Soţia boierului Curt era catolică, iar statuile apostolilor sunt specifice credinţei catolice. Cu toate acestea au fost implementate în spaţiul ortodox aproape 100%”, a declarat directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Botoşani, Dănuţ Huţu.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului„, care este inclusă pe lista monumentelor istorice, e deschisă credincioşilor doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujeşte la biserica mare din localitate.

„Aici se face slujbă de 15 august, că e hramul bisericii. Dacă există solicitări, dacă vrea cineva să facă o pomenire, atunci se face”, susţine unul dintre credincioşii din sat.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este construită pe un schit vechi de călugăriţe, care a funcţionat în mijlocul unei păduri. Biserica se află, acum, pe un deal, între Hilişeu Horia şi Hilişeu Crişan, la circa doi kilometri distanţă de fiecare sat, în apropiere de pădurea „Călugăriţa”. În acest cătun mai sunt astăzi doar trei case, dintre care doar două sunt locuite.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *