Proiect privind prevenirea și combaterea violenței școlare, implementat în județul Botoșani

bataie intre eleviȘcoala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în parteneriat cu  Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Botoșani și cu Asociația Învățătorilor din Județul Botoșani a lansat, la Casa Corpului Didactic Botoșani, proiectul județean, ”Stop bullying! Violența distruge, prietenia construiește!”, sub genericul ”Bullying-ul –un fenomen care ia amploare în mediul școlar”.   Scopul proiectului constă în informarea corectă a elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, a părinților acestora și a cadrelor didactice cu privire la fenomenul ”bullying”: definire, forme de  manifestare,  cauze,  efecte,  statistici  privind  gradul  de  escaladare  a  fenomenului  în  școala românească/botoșăneană, forme de prevenție, modalități de a lua atitudine/ de a interveni, în vederea diminuării numărului cazurilor de acest fel.

La implementarea proiectului au fost invitate să participe  toate școlile din județul Botoșani.Până  în  prezent  au  răspuns  afirmativ  65  unități  de  învățământ,  existând  posibilitatea  ca  numărul acestora să crească în zilele următoare.

Fiecare dintre noi a putut constata (direct,  prin  intermediul mass-media sau din lucrări de specialitate și/sau din rezultatele unor studii specifice) că violența în școli, sub multitudinea formelor ei,  a  luat  amploare,  la  nivel  național/internațional,  atentând la  siguranța  elevilor (și  nu numai)  în spațiul școlar.   Bullying-ul este o formă de agresiune care se manifestă printr-un comportament deliberat al unui individ sau grup de indivizi, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp, cu intenţia de arăni fizic, emoţional sau psihic o altă persoană. Multe studii au relevat efectele dăunătoare pe care lepoate avea bullying-ul asupra vieţii  tinerilor.  Sentimentul  de izolare  şi  neputinţa,  lipsa  de control,pierderea încrederii şi a stimei de sine pot fi devastatoare pentru victimă. Bullying-ul poate afectaatitudinea şi performanţa la şcoală şi poate duce la apariţia unor traume  emoţionale serioase şi petermen lung sau chiar la tentative de suicid.

like facebookPrevenirea acestui fenomen este responsabilitatea tuturor şi nimeni nu ar trebui să fie indiferent faţă de acele persoane care se află în incapacitatea de a se descurca într-o asemenea situaţie.   Având în vederea aceste realități și fiind  conștienți de rolul ce revine școlii și celorlalți factori educaționali  în prevenirea/diminuarea acestui fenomen,  cadrele didactice coordonatoare de proiect, invită colegii din celelalte unități de învățământ, elevii și părinții acestora să se implice în mod activ în desfășurarea activităților proiectului ”Stop bullying! Violența distruge, prietenia construiește!”,  în perioada ianuarie-iunie 2015.

În cadrul activității  ”Bullying-ul – un fenomen care ia amploare în mediul școlar” au fost prezentate informații detaliate despre fenomenul bullying, exemple de activități interactive ce pot fi desfășurate cu elevii în vederea diminuării fenomenului, precum și activitățile propuse în proiect. La activitate au fost prezenți specialiști ai D. G.A.S.P.C. Botoșani, ai Centrului de Sănătate Mintală Botoșani și reprezentanți ai Poliției Municipiului Botoșani, care și-au prezentat punctul de vedere cu privire la acest fenomen, inspectori școlari, manageri ai unităților de învățământ  și profesori, care vor coordona implementarea proiectului la nivelul unităților de învățământ din care provin.

Sursa: comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *