Mii de tineri din judeţ riscă amenzi. Vezi de ce!

 

noua cladirea a Centrului Militar
noua cladirea a Centrului Militar

Mii de tineri împlinesc anual vârsta majoratului, însă doar o treime dintre aceştia respectă şi anumite obligaţii legale pe care le au. Potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de şase luni de la data împlinirii vârstei de 18 ani, tinerii trebuie să se prezinte la Centrul Militar Judeţean pentru a fi luaţi în evidenţe.

Procedura a fost simplicată după ce armata nu mai este un stagiu pbligatoriu de îndeplinit, până în 2007, tinerii trebuiau să se prezinte la recrutare, unde erau suspuşi unor testări şi examene corporale. În prezent, conducerea CMJ susţine că doar o treime dintre tineri mai îndeplinesc obligaţiile legale în sensul în care se prezintă din bună voie pentru a fi luaţi în evidenţă.

Legea prevede şi sancţiuni care ajung la mii de lei în caz de neprezentare, însă deocmadată nu au fost aplicate la nivelul judeţului.

„Noi mergem periodic în licee la clasele terminale şi le expunem oferta locurilor disponibile la şcolile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi atunci le aducem la cunoştinţă şi obligaţiile legale”, a afirmat col. Constantin-Ionel Florea, comandatul CMJ.

Legea 223/2010 prevede că „cetatenii romani, barbati, au obligatia ca, in termen de 6 luni de la data implinirii varstei de 18 ani, sa se prezinte la centrele militare numai pentru luarea in evidenta militara, consemnarea optiunilor privind modalitatea de indeplinire a indatoririlor militare, in situatiile prevazute la art. 3 si inmanarea Adeverintei de recrutare”
(2) Neprezentarea cetatenilor prevazuti la alin. (1) la centrele militare in termen de 6 luni de la data implinirii varstei de 18 ani constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 300 lei. 
(3) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (2) si aplicarea sanctiunii se fac de catre comandantul centrului militar si de catre ofiterii special desemnati de catre acesta, excLusiv pe raza teritoriala de competenta a centrului militar.

One thought on “Mii de tineri din judeţ riscă amenzi. Vezi de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *