Scriitoarea Maria Baciu de Ziua Limbii Române: Elevii tind să înveţe totmai mult limba engleză şi uită să mai scrie şi să vorbească limba română

Maria Baciu-Ziua limbii romane
Maria Baciu

Scriitorul şi profesorul Maria Baciu a tras un semnal, vineri, cu prilejul marcării, în premieră, la Botoşani, a Zilei Limbii Române, că elevii tind să studieze tot mai mult limba engleză şi uită să mai scrie şi să vorbească limba română. Ea a spus în cadrul unei mese rotunde cu tema „Limba română-Unitate în spirit”, că elevii nu mai sunt atraşi să înveţe limba română, întrucât manualele nu mai sunt atractive. Maria Baciu a afirmat că în şcoli se face „o gramatică nenorocită”.

Nu se poate învăţa după cărţile de română. Manualele şi programele sunt prost concepute, în schimb cadrelor didactice li se cere câte un dosar de hârtii. Limba română trebuie învăţată corect şi bine. Şi trebuie intensificat acest proces, pentru că până la urmă vom vorbi limba engleză, americanii se vor bucura şi ce ne facem cu limba noastră…”, a spus Maria Baciu.

Ziua Limbii RomaneLa rândul său, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, a declarat că această sărbătoare a limbii române trebuia marcată de mai mult timp.

Percep această sărbătoare ca o mare datorie a tuturor românilor preocupaţi de starea acestei naţiuni, o sărbătoare care după mine vine târziu, o sărbătoare care trebuie să fie un S.O.S faţă de starea limbii române, aflată într-o degradare continuă„, a spus Apetrei.

Acţiunea a mai cuprins un târg de carte, un spectacol de muzică şi poezie în aer liber pregătit de actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani și ai Teatrului Național București, precum şi un recital Mădălina Amon și Florin Săsărman.

One thought on “Scriitoarea Maria Baciu de Ziua Limbii Române: Elevii tind să înveţe totmai mult limba engleză şi uită să mai scrie şi să vorbească limba română

  1. Pe mine m-a emotionat insa cel mai mult discursul distinsei doamne scriitoare Lucia Olaru Nenati care a evocat participarile dumisale la prima editie a Zilei limbii romane la Chisinau si la Cernauti si venirea la Botosani a lui Grigore Vieru si cu sotii Aldea Teodorovci inainte de revolutie cind era dumneaei directoare la Teatrul Eminescu si i-a adus aici. Chiar daca nu am fost atunci in Botosani tot m-a facut doamna sa -mi amintesc de acele vremuri pline de suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *