Buhăianu critică ideile „fantasmagorice” ale lui Oprişanu

deputatul Catalin Buhaianu
deputatul Catalin Buhaianu

Deputatul Catalin Buhaianu, membru al Comisiei pentru Educatie in Parlamentul Romaniei, ia atitudine fata de declaratiile iresponsabile si fantasmagorice ale politicienilor locali din opozitie. Parlamentarul botosanean descalifica complet declaratiile lui Gabriel Oprisanu, considerat a fi probabilul candidat al USL la Primaria Botosani. Membrul PSD a declarat public in ultmia conferinta de presa ca are intentia de a infiinta la Botosani o universitate de stat.

Din dorinta de a iesi cu tot dinadinsul in evidenta si de a fi bagat in seama de cineva, Gabriel Oprisanu incearca sa gaseasca subiecte cat mai stridente, sa creeze false subiecte de discutii. Nu este prima oara cand domnul Oprisanu are probleme cu priza la realitate. Nu demult racola tineri care sa sparga site-uri sau dorea stoparea lucrarilor la infrastructura pentru ca munca in constructii produce praf!”, a declarat deputatul Catalin Buhaianu.

Mai mult, parlamentarul botosanean doreste sa ii reamineasca public domnului Oprisanu ca “pe ideea de a infiinta o universitate la Botosani am lucrat chiar personal. Inclusiv la inceputul verii 2011 am purtat discutii la Iasi pentru a deschide macar o sectie a universitatii “A.I.Cuza” la Botosani. Exista motive legale si concrete pentru care nu se poate infiinta o universitate de sine statatoare la Botosani. Dar, domnul Oprisanu este obisnuit, probabil, sa culeaga de pe jos ideile aruncate de altii…”.

Deputatul Catalin Buhaianu explica concret motivele reale pentru care proiectul unei universitati de sine statatoare la Botosani este imposibil de pus in practica.

In primul rand, din punct de vedere al legii educatiei, o unversitate are nevoie de minim 5 facultati de sine statatoare. Intre 50% si 85% din personalul didactic al fiecarei facultati trebuie sa fie titular, cu titlurile academice de conferentiar, respectiv profesor universitar! Foarte important, cadrul didactic universitar ar trebui sa aiba norma de baza la Botosani! Oricat ne-am dori, nici un profesor universitar nu va renunta la catedra sa din Iasi sau alt mare centru universitar pentru a veni la cativa studenti la Botosani. Profesorii pensionari pot lucra in cercetare si pot preda doar ca profesori asociati, dar nu ca titulari! Mai mult, nu exista infrastructura academica necesara, biblioteca universitara, laboratoare etc. Chiar anul trecut ARACIS a concluzionat ca la Botosani lipseste resursa umana academica!”, adaugă Buhăianu.

In final, parlamentarul botosanean concluzioneaza ca “opozitia politica din Botosani nu are solutii la probleme concrete, la fel cum USL la Bucuresti nu doreste decat guvernarea cu orice pret, dar fara nici un proiect! In loc sa auzim proiecte de la psihiatrie legate de fantasmagorii si proiecte irealizabile, mai bine am trata cu seriozitate restructurarea invatamantului profesional din Romania! Un proiect pe care il propun public spre analiza si la care lucrez se refera la dezvotarea la Botosani a invatamantului profesional agricol, mai ales ca suntem un judet cu un mare potential in domeniu. Mai mult, un proiect pe care doresc sa il initiez personal se refera la pregatirea profesionala a tinerilor botosaneni pentru a deveni specialisti in energii alternative, cum ar fi parcurile eoliene!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *