Seminar despre Eminescu, cu profesori și studenți de la universități din țară, din Republica Moldova și Italia, la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 17-18 mai 2024, ediția a XI-a a Seminarului Eminescu.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia).

Pe 17 mai, ora 10.00, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va deschide lucrările seminarului. În continuare, lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va prezenta secțiunea „Cărți fundamentale”, având ca temă „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut, iar prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține conferința „Explorări în pagini de arhivă: Fondul Rosa del Conte ca sursă și spațiu de cercetare”. Seminarul „Cugetările sărmanului Dionis, de Mihai Eminescu” va fi coordonat de conf. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), iar conferința „Scrisoarea norodului moldovenesc Marelui Stalin” va fi susținută de lect. superior Anatol Moraru (Universitatea „Alecu Russo” din Bălți). Va urma atelierul de lucru intitulat „Cum se mai scrie critica literară astăzi?”, coordonat de prof. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), și seminarul „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut” (un capitol), coordonat de lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava).

Activitățile din prima zi se vor încheia cu lecturi ale poeților Ion Mureșan și Nichita Danilov, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de poezie, activitatea având caracter deschis.

A doua zi a seminarului, 18 mai, va debuta cu o conferință prezentată de prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano), cu titlul La originile unui eminescolog de excepție. Rosetta del Conte și pasiunea pentru limba și literatura română”. Va urma seminarul „Melancolie, de Mihai Eminescu”, coordonat de lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea)

Manifestarea se va încheia cu dezbateri finale și vizitarea municipiului Dorohoi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *