Controale ale inspectorilor sanitar veterinari la aceste produse vândute în Botoșani. „Să vedem exact dacă nu sunt riscuri”

DSVSA Botosani sediuInspectorii sanitar- veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani desfășoară mai multe controale, în această perioadă, cu privire la carnea de pasăre, ouăle și laptele aduse în județul nostru spre a fi vândute. Aceștia colectează probe și le trimit la București pentru a vedea dacă produsele sunt conforme sau reprezintă un risc pentru populație.

„Controalele pentru Paște vor începe cu o lună înainte, respectiv din aprilie, dar între timp verificăm pe partea de ouă, carne de pasăre care sunt și din comunitatea europeană, să vedem exact sursa, de unde vin, dacă nu sunt riscuri. Și totodată verificăm și pe partea de lapte să vedem dacă nu sunt falsificări ale laptelui ce se intră, dacă produsele care intră pe piață sunt conform cu etichetele ce sunt pe produs”, a declarat directorul DSVSA, Teodor Harabagiu.

Focar de gripă aviară într-o localitate din Botoșani

Un focar de gripa aviară a fost descoperit într-o localitate din județul Botoșani, zilele trecute. Angajații Direcției Sanitar Veterinare au luat măsuri urgente pentru a se asigura că virusul nu se transmite și în alte gospodării sau în fermele mari.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu, a declarat, pentru BotoșaniNews.ro, că au fost 12 păsări într-o gospodărie din comuna Bălușeni, patru dintre ele au fost tăiate de proprietar, două au murit, iar proprietarul le-a incinerat, iar trei au murit ulterior și au fost duse la laborator, fiind confirmată gripa aviară. Celelalte trei care au mai rămas au fost eutanasiate. Sursa infecției este de la o pasăre sălbatică.

„Nu au mai apărut focare. În primul rând, s-au eutanasiat păsările care au fost în exploatație, s-a strâns tot ce a fost, așternut, s-a dat cu dezinfectant, s-au îngropat, s-au pus în saci ca să nu se ducă mai departe nimic,  deci s-au îngropat o dată cu păsările care au fost eutanasiate. S-a făcut o primă dezinfecție, mai facem o dezinfecție la șapte zile,  și supraveghem toată zona să vedem dacă nu mai apare vreo mortalitate la pasăre”, ne-a declarat directorul DSVSA Botoșani.

În același timp, DSVSA Botoșani a luat legătura cu toți proprietarii de ferme din județul Botoșani pentru a spori măsurile de biosecuritate în fiecare fermă.

Google New Urmareste-ne pe Google News

O femeie din Botoșani, mama a trei copii, are nevoie urgent de sânge. Mirela trece printr-o suferință cumplită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *