Focar de gripă aviară într-o localitate din Botoșani! Măsuri urgente luate de Direcția Sanitar Veterinară

Un focar de gripa aviară a fost descoperit într-o localitate din județul Botoșani, zilele trecute. Angajații Direcției Sanitar Veterinare au luat măsuri urgente pentru a se asigura că virusul nu se transmite și în alte gospodării sau în fermele mari.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu, a declarat, pentru BotoșaniNews.ro, că au fost 12 păsări într-o gospodărie din comuna Bălușeni, patru dintre ele au fost tăiate de proprietar, două au murit, iar proprietarul le-a incinerat, iar trei au murit ulterior și au fost duse la laborator, fiind confirmată gripa aviară. Celelalte trei care au mai rămas au fost eutanasiate. Sursa infecției este de la o pasăre sălbatică.

„Nu au mai apărut focare. În primul rând, s-au eutanasiat păsările care au fost în exploatație, s-a strâns tot ce a fost, așternut, s-a dat cu dezinfectant, s-au îngropat, s-au pus în saci ca să nu se ducă mai departe nimic,  deci s-au îngropat o dată cu păsările care au fost eutanasiate. S-a făcut o primă dezinfecție, mai facem o dezinfecție la șapte zile,  și supraveghem toată zona să vedem dacă nu mai apare vreo mortalitate la pasăre”, ne-a declarat directorul DSVSA Botoșani.

În același timp, DSVSA Botoșani a luat legătura cu toți proprietarii de ferme din județul Botoșani pentru a spori măsurile de biosecuritate în fiecare fermă.

Google New Urmareste-ne pe Google News

O femeie din Botoșani, mama a trei copii, are nevoie urgent de sânge. Mirela trece printr-o suferință cumplită

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *